EDUKATIVNE IGRAČKE: Tijana u socijalnom biznisu

Koba Yagi Toys je edukativna platforma koja se sastoji od proizvodnje dečjih igračaka u čijoj izradi učestvuju žene koje pripadaju ranjivim grupama. To su uglavnom samohrane majke i penzionerke vešte u šivenju. Tijana Jovanović Petrović, komunikološkinja, ima ideju da biznis razvija u pravcu socijalnog preduzetništva

EDUKATIVNE IGRAČKE: Tijana u socijalnom biznisu

U okviru udruženja Vega iz Beograda, čiji je fokus pokretanje edukativnih i kreativnih programa za decu i mlade koji pripadaju različitim socijalnim kategorijama, tokom 2014. godine pokrenuta je mala proizvodnja dečijih igračaka Koba Yagi Toys u čijoj izradi učestvuju žene koje pripadaju ranjivim grupama, a to su uglavnom samohrane majke i penzionerke.

Ideja o nastanku ovih igračaka javila se 2013. godine kad je Tijana Jovanović Petrović, dotadašnja novinarka, postala majka ali i ostala bez posla, pa je odlučila da hobi pokuša da pretvori u kreativni biznis.

– Želim da moju poslovnu ideju razvijam u pravcu socijalnog preduzetništva jer smatram da se na taj način stvara samoodrživ koncept kojim se može rešiti veći broj problema na nivou svake lokalne zajednice, u prvom redu nezaposlenost žena koje pripadaju ranjivim grupama. Smatram da je potrebno kreirati inovativne, socijalne kooperacije u lokalnoj zajednici kroz koje će nastati kvalitetni proizvodi koji mogu biti konkurentni i na našem i na inostranom tržištu, ističe za Ekonometar naša sagovornica.

Koba Yagi Toys je koncipiran kao preduzeće sa socijalnom misijom. Fokus je rešavanje problema iz oblasti obrazovanja i kulture mladih, pokretanje programa namenjenih profesionalnom razvoju dece bez roditeljskog staranja i poboljšanje kvaliteta života dece s posebnim potrebama. Vizija preduzeća je rađanje novih ideja, kreiranje inspirativnih, edukativnih i ekoloških proizvoda koji podstiču dečiju radoznalost.

– Ovakva ideja najveće šanse ima upravo u neprofitabilnom sektoru, budući da naš zakon i dalje ne prepoznaje kategoriju socijalnog preduzeća koje, nažalost, nema specifične olakšice kakve ta preduzeća imaju u razvijenim zapadnim zemljama. U ovoj godini planiramo da nastavimo razvoj naše proizvodne mreže koja trenutno ima tri članice. Dizajn je naš, proizvođačima dajemo šablone, instrukcije za rad i materijal, kaže dalje Tijana.

Žene ranjivih društvenih kategorija samostalno izrađuju igračke. To su uglavnom samohrane majke i penzionerke koje imaju iskustvo u šivenju. Preduzeće se bavi marketingom i prodajom. Tijanin plan u ovoj godini je i usmerenje prema mladima koje nastoji u što većem broju da uključi u mrežu kao edukatore, jer udruženje razvija program art edukacije za decu sa posebnim potrebama.

Igra podstiče učenje

Misija brenda Koba Yagi Toys je stvaranje metodički dobro osmišljenih igračaka sa snažnom socijalnom porukom. Igračkom se, zapravo, podstiče učenje kroz igru i uključivanje deteta u proces izrade igračke čime se podstiče i njegova samostalnost, logička, kreativna i emotivna inteligencija. Imajući u vidu da počivaju na „uradi sam“ konceptu, igračke predstavljaju osnov za formiranje inkluzivnih edukativnih radionica i zato mogu da budu posebno zanimljive za organizacije koje se bave decom i mladima, radom sa decom u različitim dnevnim boravcima, vrtićima, igraonicama, kao i različitim kulturnim centrima.

– Pokretanje brenda Koba Yagi Toys predstavlja odgovor na postojeći vakuum u domaćoj proizvodnji igračaka: nedostatak originalnih, dizajnerskih, umetničkih, kvalitetnih, zanimljivih, edukativnih, ekoloških igračaka za kojima postoji potražnja. Osnovni motiv za pokretanje ovog posla potiče iz nezadovoljstva postojećim igračkama na našem tržištu i potrebe roditelja za kreiranjem novih, drugačijih i kvalitetnijih sadržaja za decu – kaže Tijana.

Oskudni izvori finansiranja

Osnovno i master obrazovanje pokretača brenda Koba Yagi Toys je u domenu umetnosti i komunikacija. Prethodnih godina Tijana je bila angažovana kao novinarka, urednica, producentkinja, organizatorka. Sve je to uticalo, kako naglašava, da shvati da u sadašnjim lošim uslovima rada u našoj zemlji, naročito u medijima, može i mora da pokrene neki privatni biznis. Prihvatila je izazov, svesna da su za novi posao neophodna mnoga nova znanja: kako upravljati preduzećem, kreirati proizvode, određivati cene, upravljati timom i pisati projekte.

– Sve su to veštine, podvlači Tijana Jovanović Petrović, na kojima trenutno radim i obogaćujem znanje.

Verujem da u ovom trenutku imam dobar tim saradnika. U novu godinu smo ušli sa ciljem i željom za koje smatram da su specifični: da ujedinimo naše kreativnosti i napravimo jednu lepu poslovnu priču koja može da traje.

Potvrđena i uspešna, Tijana ima zanimljiv i čvrst stav kada je reč o razvoju ženskog preduzetništva u našoj zemlji:

– U trenutku kada se stvore osnovni uslovi za zdrav razvoj preduzetništva u našoj zemlji, i žensko preduzetništvo će napredovati. Za sada, sve što se može učiniti jeste umrežavanje sa kvalitetnim preduzetnicima i pokretačima zajedničke akcije u cilju unapređenja našeg položaja. Tako je neophodno i insistiranje na saradnji sa sličnim organizacijama i pojedincima na sakupljanju iskustava, sugestija i kritika. Početnici, u koje i sebe ubrajam, ne bi trebalo da se zaleću u stvaranju komplikovanih i složenih projekata, jer su izvori finansiranja oskudni. Potrebno je, dakle, mnogo planiranja, rada i strpljenja da bi lepe ideje, kao što je i naš Koba Yagi Toys, dale rezultate i opstale – ističe za Ekonometar Tijana Jovanović Petrović.

Podelite ovaj tekst: