Наша тема: Колико се и како користе картице у Србији

Употреба картица је вишеструко корисна, како за кориснике тако и за банке и државу. Банка Интеза је до сада издала више од милион платних картица, што је завидан резултат и за много већа тржишта од Србије

nasa-tema Употреба картица у Србији непрекидно расте, с обзиром на бројне предности које грађани имају коришћењем пластичног новца. На овај начин штеде време, не морају да чекају у редовима на шалтерима банке због издавања чекова или подизања готовине. У платним картицама препознаје се квалитетнији и сигурнији начин плаћања и располагања средствима на рачуну, а преко банкомата готов новац доступан је 24 сата. Коришћење картица многоструко је корисно: како за банке – издаваоце картица, кориснике, тако и за државу. Свака трансакција на картици је регистрована и легализована. Поред тога, чешће коришћење пластичног новца има позитивне ефекте и на кризне економске прилике, јер су знатно нижи трошкови манипулације него са готовином, убрзан је циклус плаћања, а већа употреба картица утиче и на повећање промета у трговинама.

Интеза – лидер у картичарству

Према последњим подацима Народне банке Србије, у оптицају је око 5,7 милиона картица што је изузетан резултат с обзиром на то да је развој картичарства на нашем тржишту био готово замрзнут до пре пет година. Данас све банке у Србији нуде неку платну или кредитну картицу, а међу њима се издваја Банка Интеза која је, како кажу у банци, лидер у пословима са платним картицама. До сада је издала више од милиона ових картица, што је завидан резултат и за много већа тржишта од Србије. Од тога је преко 800.000 картица из система „мастеркард”, око 200.000 су „виза” картице, а неколико десетина хиљада „америкен експрес” и „динакард” картице.

– Једина смо банка која у понуди има сва три најпознатија светска бренда, „мастеркард”, „визу” и „америкен експрес”, поред домаће „дина” картице. Анализе показују да су највише у употреби дебитне картице „маестро”, „виза електрон” и „дина”, а повећава се и број кредитних картица. Први смо и на пољу прихватања платних картица, јер се више од 60 одсто свих трансакција у Србији обавља у прихватној мрежи банке. Примењујемо најсавременија технолошка достигнућа, такозвану ЕМВ чип технологију, бесконтактне „пеј пас“ технологије, као и плаћање картицама путем интернета, објашњава Дејан Тешић, члан Извршног одбора и директор Дивизије за пословање са физичким лицима и малим бизнисом у Банци Интеза, у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: