Први кораци у ципелицама „Павле“

Позната компанија из Беле Паланке годишње произведе око сто хиљада пари дечје обуће коју креирају италијански дизајнери

 

pavleКада је деведесетих година прошлог века белопаланачка фабрика дечје обуће „Весна“ доживела неславан крај, многи обућари почели су да отварају радионице за израду обуће. Њихов број се брзо увећавао, па је Бела Паланка добила име „Ципелград“. Неки држе радионице са по неколико запослених, али је известан број њих почео да шири производњу, па тако сада овде постоје праве мале фабрике обуће. Једна од њих је и „Обућа Павле“ коју је основао, такође бивши радник „Весне“, Срђан Павловић, чија производња је данас позната и ван граница наше земље. Фабрика годишње произведе око сто хиљада пари дечје обуће, од којих више од половине заврши у извозу вредном око милион евра. Производ под именом „Павле“ постао је бренд препознатљив у земљи и иностранству.

Занимљиво је да је Срђан Павловић био спремио грађевински материјал да гради кућу. Када је остао без посла 1995. године, продао је материјал и за тај новац купио машине. Уместо у свом новом дому, наставио је да са супругом и двоје деце живи у кући својих родитеља, али је искористио прилику да оснује мануфактурну радионицу у којој је петоро радника у скромним условима почело производњу дечје обуће.

Пут од занатске радње са петоро радника, преко ортачког друштва са 32 запослена, до привредног друштва са ограниченом одговорношћу које данас упошљава сто радника, није био лак. Али, Павловић је имао јасну визију и предузетнички дух, одредио је добру развојну стратегију коју успешно реализује уз помоћ државе и запослених чији број се континуирано повећава. Пет година од почетка производње, ципелице из овог погона нашле су се у скоро свим трговинама дечје одеће и обуће у Србији, али и у земљама у окружењу. Тако је „Обућа Павле“ од радионице израсла у лидера међу произвођачима дечје обуће.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: