Румунија – Нова идеја: унапред одређени порез на приход

Министар финансија Георге Поџеа је постао прави жонглер. На његово инсистирање, влада је одлучила да од првог маја ступи на снагу уредба о увођењу унапред одређеног пореза на приход, који се плаћа без обзира на то да ли је предузетник имао профит или не

 

untitled-1Криза се захуктава и у Румунији. Па, иако се за август и септембар очекују драматичније последице по економију земље и животни стандард, већ сада се осећа сва дубина кризе. Зато је букурештанска влада била принуђена да, након свега месец дана од усвајања буџета за ову годину, приступи оштрим резовима и ребалансу. Јер, показале су се огромне рупе у буџету.

У тим условима свим министарствима су за 30 до 70 одсто смањени расходни фондови. Истина, још се не дира у висине плата и број радних места која се плаћају из државног буџета. Изузетак чини само Министарство рада, социјалног старања и породице, које је добило неколико десетина милиона евра за повећање фондова за незапосленост. Пошто незапосленост постаје највећи баук.

Иако се крајем прошле и почетком ове године у Букурешту званично негирало да ће Румунија, сада већ чланица ЕУ, бити принуђена да „поново сарађује са ММФ-ом“ и да од њега затражи позамашан зајам, став је промењен под притиском неугодне стварности.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: