Од индустријске шпијунаже до финансијских превара

Свака озбиљна држава има војну и полицијску структуру која се бави откривањем незаконитог и злонамерног понашања на интернету, од разних сајбер напада па све до педофилије, каже Александар Милинчић, директор компаније RCMT IT Europe. Информатичка безбедност и информатичка писменост су постали нешто без чега не може успешно да се послује

Александар Милинчић

Компанија RCMT IT Europe из Ниша је једна од не баш бројних у земљи која се бави сајбер секјуритијем (cyber security), односно безбедношћу на интернету. Оснивач и директор је електроинжењер Александар Милинчић који је водио више интернационалних компанија, а ову је формирао уз помоћ менаџмента из Америке и Канаде. Кренуо је са неколико људи, а данас има седамдесетак запослених, од који њих 25 чине тимове који су непосредно ангажовани у области “cyber security”. Напомињући да је пословање преко интернета веома ризично и да је неопходна заштита, Милинчић за Економетар открива како раде тимови ове компаније чији је посао да штите компаније, али и физичка лица, од разних сајбер напада.

– Ми имамо софтвер који прати понашање различитих уређаја у рачунарској мрежи. Сви наши инжењери „дају“ софтверу упутство како да препозна активности које су сумњиве, пошто софтвер не може да открије баш све стопроцентно. Занимљива је ситуација, рецимо, када човек оде на годишњи одмор. Он неће да се улогује под својим именом и лозинком на своју машину. Ако се деси да се неко улогује на његов уређај, софтвер то алармира и наш инжењер проверава да ли је то он или је дошло до крађе идентитета. Наши инжењери од софтвера добијају листу сумњивих ситуација и онда они на основу свог искуства доносе одлуку да се случај истражи, како би се спречило неко непожељно понашање на мрежи, објашњава наш саговорник.

Корисници услуга ове компаније су велике корпорације из Америке и Канаде. Нишки стручњаци су део канадско-америчких тимова и покривају сајбер секјурити сервисе 24/7. Клијенти су велике интернационалне компаније, међу којима и Мекдоналдс који има 40.000 уређаја који морају да се прате. Све је повезано у један систем, где се раде различити нивои надзора, да би се откриле девијације у понашању тих уређаја, односно, да би се откриле евентуалне злонамерне активности.

На питање да ли су сајбер напади чести, Милинчић каже да се њихова бројност повећава са повећањем броја корисника интернета, као и са повећањем времена проведеног на интернету. Он наводи пример Америке где је после појаве епидемије ковида-19 присуство на интернету повећано на преко сат и по у односу на претходни период.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СВАКИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕН МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ЗЛОНАМЕРНЕ РАДЊЕ: Да не будемо саучесници
  • КОМПАНИЈА ДЕЛТА ХОЛДИНГ ИНВЕСТИРАЛА 70 МИЛИОНА ЕВРА: Отворен шопинг мол Делта Планет у Нишу
  • СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ САЈМУ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈИ: Бели сиреви и сирни намази – фаворити на руском тржишту
  • Следећи број Економетра излази 8. јуна 2021.
Podelite ovaj tekst: