Од воденице до робота

У савременој фабрици намештаја, која запошљава 400 радника, са комплетним програмом обраде дрвета, настаје све – од намештаја до паркета и брикета за огрев

od-vodenice-do-robotaМлади стручњак Добривоје Коцић, дипломирани инжењер пољопривреде, није наишао на разумевање да својим знањем и радом унапреди аграр и достигне највеће домете у тој области. Разочаран у односе надлежних према пољопривреди, одлучио је да у родном Накривњу код Лесковца настави традиционални породични бизнис прераде дрвета. Након што је снимио ситуацију на тржишту, Коцић је уз ангажовање стручњака и квалификоване радне снаге, десетак запослених, почео корак по корак.

– „Дрвопромет“ Лесковац је основан 1990. године као наставак десетогодишње породичне традиције прераде дрвета, мале мануфактурне производње скромних производних могућности у старој оронулој воденици, вели Добривоје Коцић, присећајући се почетка бављења овим послом и наставља:

– Први кораци започети пре 25 година у тешким условима привређивања, упорним радом и залагањем свих запослених развијали су се у успешну фабрику која квалитетом производа заузима високу позицију на тржиштима у земљи и иностранству.

„Дрвопромет“ је данас савремена фабрика намештаја, која запошљава 400 радника, са комплетним производним програмом обраде дрвета, од производње резане грађе, преко израде трпезаријских и кухињских столова и столица и угаоних гарнитура од дрвета, до производње паркета и брикета за огрев.

Производни погони „Дрвопромета“ налазе се у селу Накривањ, 15 километара од Лесковца, у подножју планине Кукавице одакле се снабдевају потребним сировинама за производњу. Производни комплекс „Дрвопромета“ састоји се од погона сушаре са парионицима, столичаре, брикетирнице, паркетаре и магацинског простора.

– Након довожења трупаца из планине почиње прва фаза у процесу производње у погону стругаре. Одмах следи аутоматско пребацивање храстових, орахових, јасенових, трешњиних и букових трупаца на покретну траку која их транспортује до машине за резање. Груба обрада и резање трупаца обавља се прецизним методама на савременим машинама. Из погона стругаре, сирове даске се смештају у савремене сушаре које се налазе у непосредној близини стругаре. Капацитет сушаре у једном циклусу износи 250 до 300 метара кубних резане грађе, што обезбеђује несметани ток производње. Оптимални ниво влажности резане грађе, ради ефикасније производње и стандардне финализације, после сушења, мора износити од 12 до 14 процената. Временски циклус сушења даске зависи од дебљине дасака и углавном траје од 15 до 25 дана, каже власник „Дрвопромета“ Добривоје Коцић и додаје да после сушења, елементи учествују у даљем процесу производње или се такви припремају за извоз.

Најефикаснији производни погон у саставу „Дрвопромета“ је погон Столичара чији месечни обим производње износи 25.000 јединица производа разних столица и столова. Погон је опремљен производним капацитетима високе технологије (роботима) да би се добили квалитетни производи који задовољавају захтеве домаћег и европског тржишта. Поред модерних техничких потенцијала „Дрвопромет“ велику пажњу поклања дизајну и разноврсности понуде за опремање стамбеног и пословног простора – од класичног до савременог стила – што га сврстава у ред водећих произвођача у земљи.

– Уз ангажовање познатих и признатих стручњака пратимо кретања на светском тржишту, тако да се наши производи ни по чему не разликују од производа познатих светских фирми. Квалитетом, пре свега, и приступачном ценом, освајамо домаће и инострано тржиште. Присутни смо на сајмовима намештаја у Француској, Немачкој, Италији и другим земљама, каже Коцић.

За савремени дизајн, квалитет и атрактивност производа „Дрвопромет“ је освојио велики број признања на сајмовима у земљи и иностранству.

У погону Брикетирнице, ради економичности пословања, од отпадног дрвета и трине која настаје код обраде, производи се дрво-брикет, веома економичан и као огрев који одговара за све врсте шпорета и камина на чврсто гориво. Калорична моћ дрво-брикета износи 4.300 калорија, односно једна тона дрво-брикета замењује четири до пет кубика дрвета, или једну до две тоне мрког угља.

У оквиру „Дрвопромета“ је и погон Паркетаре који се простире на површини од 200 квадратних метара, дневног производног капацитета око 300 метара квадратних паркета прве класе. Производња се одвија на машини за четворострану обраду дрвета чиме се добија паркет високог квалитета од буковог, јасеновог, ораховог и трешњиног дрвета. Ови производи се успешно пласирају на домаћем и иностраном тржишту.

Магацински простор „Дрвопромета“ пројектован је да задовољава светске стандарде ускладиштења материјала, сировина и готових производа.

– Посебна одлика „Дрвопромета“ јесте стручност и обученост свих запослених. Кадровски потенцијали и даље стручно оспособљавање запослених прате динамику пословања и ширења физичког обима „Дрвопромета“ на дужи рок. У складу са тим постоје оформљене службе које прате сваки сегмент пословања, као и служба за људске ресурсе која све те операције обједињује у целину, вели Коцић.

Око 400 запослених у предузећу редовно прима зараде које су изнад просека за Јабланички округ. Систему стимулације који се примењује у предузећу поклања се велика пажња.

Пласман својих производа на домаћем тржишту „Дрвопромет“ остварује у сарадњи са партнерима „Југодрво“ Београд, „Симком“ Краљево, „Протон“ Краљево, „Аћимо“ Прељина, „Нови дом С“ Смедерево, „Нови гај“ Шабац, „РБР мега трејд“ Београд. Поред домаћег „Дрвопромет“ наступа и на тржиштима Италије, Мађарске, Шпаније, Хрватске, Републике Српске, Македоније и другим.

Од октобра 2004. године у саставу „Дрвопромета“ послује и погон за израду фурнира „Нова Бељаница“ из села Дворишта код Деспотовца.

А. Валчић

Podelite ovaj tekst: