Опортјунити штедионица: Кредити за почетнике

У Војводини Опортјунити је најпознатија по микро кредитима, а износи зајмова које појединачно одобравају су од 500 до 100.000 евра

krediti-za-pocetnikeАмеричка Опортјунити штедионица, која у Србији послује већ четири године, одобрила је око 10.000 кредита и исплатила 26 милиона евра. Зајмови су помогли да се отвори 4.270 нових радних места и сачува 26.000 постојећих. Међутим, ову кућу ускоро очекују промене. О томе главни оперативни директор Владимир Вукотић каже:

– Послујемо у 30 земаља света. Наш оснивач је Опортјунити Чикаго и две развојне банке са седиштем у Холандији. Нови улагач ускоро ће бити Европска банка за обнову и развој и још једна кућа са седиштем такође у Холандији. У Србији имамо главну филијалу у Новом Саду и кредитне канцеларије у 12 већих градова, а главне су у Београду, Суботици, Нишу и Крагујевцу. Нови закон о банкама је предвидео да се штедионице трансформишу у банке, прикључе им се или угасе. Ми у децембру очекујемо да постанемо банка. Наша мисија је кредитирање предузетништва и остаћемо на том терену – каже Вукотић.

Одговорни предузетници

У Војводини Опортјунити је најпознатија по микро кредитима, а износи зајмова које појединачно одобравају су од 500 до 100.000 евра. Корисници су бројни: фризерски и козметички салони, радње за поправку обуће, ауто-сервиси или мини фарме за узгој пилића. У области пољопривреде углавном су кредитирали гајење пшенице и кукуруза, и то су били већи износи, а канцеларије у Нишу и Крагујевцу више су кредитирале подизање воћњака или градњу пластеника. Менаџери који су дошли да раде у Опортјунити у Србији, из банака у САД, били су изненађени предузетничким духом који овде влада. Срби су добили комплименте да су по томе испред других у региону, па чак и испред колега из земаља које улазе у Европску унију. Други комплимент односи се на ажурно испуњавање обавеза.

– Наша политика јесте да обезбеђујемо дугорочна средства. У том смеру конципирана је и наша каматна стопа која се креће ефективно од 13 до 34 одсто годишње, зависно од дужине отплате кредита. Ова кућа до сада није била у прилици да наплатом хипотеке регулише неизмирене обавезе својих клијената. У Србији се многе ствари крећу набоље. Тако је регистрација предузетничке делатности и предузећа далеко ажурнија сада него пре четири године када смо почињали посао у Србији. Регистрација непокретности некада је била немогућа мисија, а сада се то ради доста брзо уз ниже трошкове – каже Вукотић.

Прве инструкције

Шта да раде они који намеравају да закуцају на врата Опортјунитија и затраже зајам за почетак посла?

У штедионици им препоручују да прво погледају њихове брошуре.

– Сваке године се много предузећа угаси, али се још више отвори и запошљава се све више људи. Од сваког будућег клијента тражимо да сам, по моделу из наше брошуре, направи свој бизнис план. Онда можемо много боље да проценимо да ли та идеја има шансе да се претвори у успешан посао. Наравно, тражимо од свих да легално послују, што значи да је регистрација обавезна. Уз то, добар савет свима који желе да започну посао јесте да разраде добро своју идеју. Има много сјајних пројеката који се тешко реализују, јер предузетници немају своја искуства а нису имали прилике да виде туђа. Зато је стицање знања из ове области веома важно – каже Вукотић.

Д. Вујошевић

Podelite ovaj tekst: