Луксуз за богате станаре

У 11 кућа у насељу „Панорама-Дедиње” све ће се подешавати даљинским управљачем, а цена квадратног метра стана је од 1.800 до 2.200 евра

luksuz-za-bogate-stanareУ Београду, на граничном делу између Дедиња и Бањице, ниче елитно насеље звано „Панорама”. Није немогуће ни да наш главни град ускоро добије и нови топоним – Панорама, који би обухватао све што се налази у залеђу Војномедицинске академије и Ортопедске болнице, односно у близини садашње касарне „Васа Чарапић”. У улицама које још увек немају имена, грађевинари зидају велико насеље чији најзначајнији део, на плацу површине 1,5 хектара, чини 11 кућа у којима је смештено 55 стамбених јединица. „Панорама” је омеђена шумом, са потпуно уређеним стазама, каскадама, терасама и степеништима која међусобно повезују овај простор. Ексклузивност овог насеља затвореног типа чини не само локација, већ и брижљив одабир растиња и парковских биљака које, уз спољну расвету, чине оазу која гарантује приватност будућим станарима. Комплекс је осигуран оградом, а за додатно обезбеђење предвиђена је најмодернија електронска заштита са видео надзором, као и чувар на улазу у насеље.

– Свака кућа има сутерен са оставом, перионицом и сушионицом, а поред њих се налази гаража са по два паркинг места предвиђена за сваки стан. Из ње се лифтом може доћи до дневне собе. Изнад приземља налазе се спрат и поткровље. У поткровљима свих објеката колективног становања смештени су најмањи, трособни станови чије корисне површине су од 110 до 170 квадратних метара. Четворособни станови имају корисне површине од 125 до 190 квадрата, а вишеетажни станови у објектима типа „куће у низу” су шестособни и имају корисне површине од око 250 квадрата. Додатни квалитет и вредност дају им простране, сунчане терасе, површина од 10 до чак 80 квадрата – каже Александар Дмитровић, представник „Панораме”.

Као „специјалитет”, инвеститори предузећа „Meridian Balkans”, уз помоћ стручњака из фирме „IONSolutions” осмислили су „паметне” станове у Србији у којима ће готово све бити регулисано – даљинским управљачем. Програм кућне аутоматике подразумева аутоматизацију свих уређаја и омогућава безброј комбинација и могућих решења. Једноставним притиском на дугме може се за неколико секунди створити интимна атмосфера са пригушеним светлима, уз одабрану музику. Такође, позивом са фиксног или мобилног телефона врло је једноставно програмирати клима уређај или регулисати грејање. Као стандардна опрема сваког стана подразумевају се четири телефонска прикључка и прикључак за кабловску телевизију.

О инвеститорима

„Meridian Balkans” је инвестициона компанија основана 2003. године са јасним пословним опредељењем: активно учешће у динамичном процесу приватизације у региону Балкана. У оквиру тих активности „Meridian Balkans” је развио и специфичну пословну стратегију оријентисану ка инвестирању у изградњу некретнина.
„Meridian Balkans” је део снажног пословног окружења које чине „Меридиан капитал” и ЕРГ, компаније са портфолиом успешно завршених послова на тржиштима Руске Федерације, Јужне Африке, Велике Британије, Француске и Централне Азије.
Тренутне активности у Београду везане су за развој некретнина усмерене су на два пројекта: „Панорама-Дедиње” и „Змај”. Овај други је на изузетно атрактивној локацији (смештеној у непосредној близини аутопута Београд – Загреб), која има више од 17 хектара и 53.000 квадратних метара индустријских зграда.

Основу грејања чине радијатори (сакривени у нишама зидова) који су прикључени на градски топловод, а камини у дневним собама допуњавају топлину.

Централни бојлер је смештен у перионици у сутерену, а у зидовима сваког стана уграђени су усисни канали који су повезани са централним усисивачем у приземљу. Са цревом дугим девет метара лако се стиже до сваког кутка стана.

У свим становима постоји централна климатизација која омогућава регулацију температуре у свакој просторији посебно. Хоризонтални разводи климатизације скривени су у спуштеним плафонима од гипс-картонских плоча. Спољне јединице нису видљиве на фасади, већ су груписане на северним фасадама кућа у посебно пројектованим нишама које су заклоњене металним брисолејима. Тиме је постигнуто да климатизација не нарушава изглед комплекса.

Градња насеља „Панорама-Дедиње” почела је октобра 2004. године, а усељавање се очекује за неколико недеља. Аутор пројекта је архитекта Сањин Грбић, из предузећа „Колинг”, а главни извођачи радова су фирме „Монтера”, „Кровоградња” и „Колубара”. Цене квадратног метра станова су у распону од 1.800 до 2.200 евра.

Срђан Протић

Podelite ovaj tekst: