Експанзија у југоисточној Европи

Земље централне и источне Европе и у 2006. години настављају даље јачање на основу економских успеха из протеклих година.

jugoistocna-evropaПосебно се истичу земље југоисточне Европе због изразитих стопа раста. Разлози снажног узлазног тренда су јасни: све већа потражња потрошача, велике инвестиције и поуздан раст извоза који поготово прате земље југоисточне Европе. Уз просечан привредни раст који прелази шест одсто, 2006. година завршава се у овом региону врло позитивним наговештајем. У победнике за 2006. годину укључене су будуће чланице ЕУ, Румунија и Бугарска.

Ово је главни закључак Кварталног извештаја за централну и источну Европу, нове публикације Сектора за истраживање нове Европе у Уникредит групи о макроекономским кретањима у овом региону.

У Словенији, која ће увести евро у 2007. години, привредни бум произлази из повећаног улагања чији је годишњи индекс порастао за 7,6 одсто у првој половини 2006. године. Словенија ће бити у стању да одржи овај темпо привредног раста и у предстојећој години.

Прогнозе развоја Бугарске и Румуније, које ће се придружити ЕУ почетком 2007. године, такође су позитивне. У Румунији привредна експанзија бележи реалан годишњи раст у просеку од 7,2 одсто у 2006. години, а Бугарска са растом од 6,6 одсто бележи свој најјачи привредни напредак од почетка фазе транзиције.

Podelite ovaj tekst: