SA KRSTARENJA ZAPADNIM MEDITERANOM BRODOM SEAVIEW (2): Od živopisne Sicilije do neponovljive Barselone

Smeštena na liticama iznad mora, Taormina je stvorena da sa visine posmatrate svet oko sebe, čak i ako ste turista plićeg džepa, a ne aristokrata. Šarmu ovog mesta je teško odoleti, ali naša turistička ruta Zapadnim Mediteranom agencijom Allegra krstarenja, vodila nas je dalje u Barselonu, jednu od najprivlačnijih luka i špansku prestonicu Katalonije…

Šarm Taormine

Videti Italiju, a ne posetiti Siciliju, to je kao da nisi posetio Italiju, jer je Silicija osnova svega – tako je svoj utisak zapisao čuveni nemački pesnik Johan Volfgang Gete. Čak i da ne verujete u sentence velikih ljudi koje se nalaze u raznim knjigama i publikacijama, ako posetite Siciliju, lako ćete se uveriti da je veliki Gete bio u pravu. I ovoga puta. A mi smo se uverili u to kada je naš “ploveći grad” Sivju (Seaview), kruzer italijanske kompanije MSC (Mediterranean Shipping Company), tokom krstarenja Zapadnim Mediteranom (krajem septembra i početkom oktobra) u organizaciji turističke agencije Allegra krstarenja, uplovio 2. oktobra u luku Mesina.

Od Mesine se za nešto manje od dva sata vožnje obalom jugoistočne Sicilije stiže do ugašenog kratera Silvestri, koji se nalazi na oko 1.900 metara nadmorske visine, odakle se vidi “tinjajući” vulkan Etna. Naravno, ako je dobra vidljivost, ako ne, sve ostaje u oblacima, kao što se nama dogodilo. Ali, dok se penjete autobusom do kratera Silvestri, koji je svojim kosmičkim pejzažom poslužio za snimanje scena za film “Ratovi zvezda”, okruženje se neverovatno brzo menja. Krenete od idiličnog mediteranskog plavetnila mora, uzbrdo nailazite na plantaže maslina, na zasade narandži i na košnice pčela koje sakupljaju specijalitet ovog kraja – med od narandži, i stižete do surovog vulkanskog okruženja, koje, na sreću, nije aktivno, pa možete slobodno da se krećete i razgledate tezge sa proizvodima od meda i voća kojih ovde ima. Ono što ćete sigurno kupiti su nesvakidašnji suveniri od lave. Ohlađena lava je na sve strane, svuda oko vas, pa možete uzeti grumen kao najautentičniji i besplatni suvenir sa ovog krstarenja.

Posle Portofina, koji stavljam na prvo mesto čarobne italijanske ponude Zapadnog Mediterana sa ovog krstarenja Allegra turističke agencije (vidi u prošlom broju Magazina Biznis), Taormina je jedna od najšarmantnijih destinacija na Mediteranu, a ne samo na Siciliji. Mondenska i glamurozna, Taormina je bila prestižna letnja rezidencija careva, aristokrata i bankara, od nemačkog cara Vilhelma II do porodice Rotšild. A danas u njoj letuju Robert De Niro, Naomi Kempbel i mnoge druge svetske zvezde. Smestila se na liticama iznad mora, okružena planinom Tauro, prekrivena bujnom mediteranskom vegetacijom, ovo mesto je kao stvoreno da sa visine posmatrate svet oko sebe, čak i ako ste turista plićeg džepa, a ne aristokrata.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja neg
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: