DUBRAVKA NEGRE: Za “autoput mira” odobreno 100 miliona evra

Zanimljivo je stanovište u kojem bi evropskim poreskim obveznicima trebalo da bude važnije da u Srbiji budu bolji putevi, nego što bi trebalo da bude stanovnicima Srbije. Ipak, trošak u značajnoj meri plaćaju evropski poreski obveznici koji učestvuju u finansiranju Evropske investicione banke, banke Evropske unije

Dubravka Negre

Ovom regionu nedostaju ulaganja koja su važna za održiv ekonomski rast, ali i za proces integracija. Evropska investiciona banka je banka Evropske unije, ona prati politiku EU i vodi se načelima i principima Unije.

Ovim rečima Dubravka Negre, direktorka predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, odgovara na pitanje Magazina Biznis kako danas izgleda post-berlinska matematika. Povod za razgovor je što Berlinski proces, oročen na četvorogodišnji period, upravo ističe krajem 2018. godine.

• Šta mi danas imamo kao epilog ovog procesa?

– Na samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, potpisan je Memorandum o razumevanju, u prisustvu najviših zvaničnika banke i države Srbije, predsednika EIB-a Vernara Hojera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem EIB namerava da uloži milijardu evra za različite projekte povezivanja, od infrastrukture do digitalizacije ali i za finansiranje privatnog sektora. Na samitu u Beču najavljeno je blizu 200 miliona evra kako bi se podržao razvoj Zapadnog Balkana kroz platformu WBIF (Western Balkan Initiative Framework), koja obuhvata novac EU i drugih banaka EIB-a, EBRD-a, CEB. Mi visoko vrednujemo to da infrastrukturni projekti povežu države i takve projekte svesrdno podržavamo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja nego ova
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: