SA 12. SKUPŠTINE PREDUZETNIŠTVA EVROPSKE KOMISIJE: Mala preduzeća EU povećavaju izvoz na azijska tržišta

Kao veoma značajan model oporavka i rasta sektora MSP u državama EU, u izveštaju se ističe internacionalizacija, odnosno izlazak malog biznisa na izvozna tržišta. Kako se navodi, u državama EU28, izvoz robe sektora MSP porastao je za oko 20 odsto od 2012. do 2017. godine. Posebno je pojačan izvoz na azijska tržišta, za koji mnogi tvrde da postižu bolje cene nego u Evropi

Sa jedne od debata o preduzetništvu i malom biznisu

Jedan od najvećih problema za mala preduzeća su birokratske prepreke. Iako su preduzetnici ljudi sa pozitivnom energijom i poslu pristupaju sa velikim entuzijazmom, birokratija im otežava poslovanje.

Sa ovom ocenom Urlike Rabmer Koller, vlasnice i generalne direktorke u porodičnoj firmi Rabmer Group, u Lincu, u Austriji, koju je ona iznela na početku rada ovogodišnje Skupštine preduzetništva (održana u Gracu od 19. do 21. novembra), složili su se mnogi učesnici u kasnijim razgovorima i diskusijama tokom ovog skupa koji je 12. put organizovala Evropska komisija. Gospođa Rabmer Koller je, pored ostalog i potpredsednica Austrijske privredne komore (WKO), pa su joj dobro poznati problemi sa kojima se susreće mali biznis. Zato je i upozorila da su za savremeno poslovanje potrebna znanja i veštine, što će mala preduzeća bolje ostvariti ako se drže zajedno i sarađuju.

Ali, to je bio samo jedan od segmenata dvodnevne skupštine kojoj je u Gracu prisustvovalo oko 600 delegata, predstavnika malog biznisa i raznih evropskih organizacija i institucija. Skupštini su prisustvovali visoki predstavnici na čelu sa Kristinom Šrajber (Kristin Schreiber), direktorkom za politiku malih i srednjih preduzeća (MSP) u Evropskoj komisiji i direktorkom programa Kozme, Irmfred Šviman (Irmfried Schwimann), zamenicom generalnog direktora za unutrašnje tržište, industriju i mala preduzeća u Evropskoj komisiji, Ginterom Etingerom (Gunther Oettinger), članom Evropske komisije za budžet i ljudske resurse, Markom Ćirilom (Marco Chirullo), ekspertom za azijsko tržište i zamenikom šefa za pregovore o trgovinskoj saradnji EU Japan i mnogi drugi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja nego ova
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: