ERNST BODE: Pravosudni sistem je najslabija karika u Srbiji

Nema sumnje da u Srbiji sve ide na bolje. Ali, neko trči na bolje, a neko ide kao puž. Srbija bi trebalo da trči, a ne da se kreće brzinom puža. Ovde je ukupan tempo privrednog rasta spor i time ne možemo da budemo zadovoljni. Treba da se napravi sistem koji omogućava da privreda stalno napreduje, da se napravi neka “mašina rasta”, ali najveća prepreka takvom bržem razvoju je – loš pravosudni sistem

Ernst Bode

Gotovo dve decenije, sa prekidima, Ernst Bode, nemački menadžer, živi i radi u Srbiji, u kompaniji Messer Tehnogas. Podsećanja radi, došao je u tadašnju Jugoslaviju u novembru 1998. godine, to jest, vrlo brzo posle privatizacije nekadašnjeg Tehnogasa 1997. godine. Na čelu Messer Tehnogasa je od 2005. godine, a na čelu regiona jugoistočne Evrope je od 2009. U međuvremenu se oženio Srpkinjom i naučio naš jezik. Poslovnoj i stručnoj javnosti Ernst Bode je poznat po tome što već više od decenije ponavlja nekoliko stvari. Na primer: zakonski propisi i administracija u Srbiji su neefikasni, zbunjujući, ponekad čak i opstruktivni. Zatim: nekompetentnost i ravnodušnost u javnom sektoru usporavaju razvoj zemlje i onemogućavaju domaćim i stranim kompanijama da se razvijaju i ostvare svoje planove. Takođe i ovo: sudovi moraju da budu efikasniji, a lakoća poslovanja podrazumeva da lako i brzo možete i da povećavate i da smanjujete broj zaposlenih.

Međutim, od januara 2019. godine, Ernst Bode više neće biti na čelu Messer Tehnogasa u Srbiji niti na čelu regiona jugoistočne Evrope. Ovaj vrhunski menadžer je unapređen, odlazi na čelo kompanije, u centralu u Nemačku i postaje direktor za sve Messer fabrike koje posluju u Evropi. Reč je o veoma visokoj i značajnoj poziciji koju će Ernst Bode zauzimati u jednoj od najpoznatijih i najuspešnijih nemačkih porodičnih kompanija, kakva je Messer grupa. Tim povodom, u razgovoru za Magazin Biznis koji smo vodili u Beogradu, pitali smo gospodina Bodea za njegove ocene problema koje ima srpska privreda, a koje je on veoma dobro upoznao u protekle dve decenije.

– Mislim da je problem što se ovde na privredu gleda kao na nužno zlo, a zapravo privreda je mesto na kojem se stvara bogatstvo. U Srbiji se, nažalost, na privredu ne gleda kao na nešto što treba da se gaji, da raste i da svima bude bolje. Ovde su važnije političke, nego privredne teme. Važnije su i populističke teme, a ne suštinske teme koje bi omogućile da se stvori sistem koji obezbeđuje stalni privredni rast i koji ne zavisi samo od jednog čoveka. Ili, kako ja to kažem, da se stvori sistem koji će biti “mašina rasta”. Na primer, takvu “mašinu rasta” su napravili Kinezi, a i nekoliko drugih naroda. Tamo ne zavisi sve od jednog čoveka. Kinezi su napravili temelje i čitav narod ide u jednom pravcu – a to je stvaranje većeg privrednog rasta.

• Kako da Srbija napravi tu “mašinu rasta”? Vi ste nas upoznali, ovde već dugo živite…

– Vi ste pametan narod, ali se ovde više priča i filozofira nego što se ciljano radi. Evo, na primer, svi znaju da ja već godinama pričam isto: administrativne procedure su suviše komplikovane i dugo traju. Sudovi ne funkcionišu. Ne mogu da kažem, ima i veoma dobrih sudija, ali ima i onih koji su needukovani i nezainteresovani za posao kojim se bave. Ili rade pod drugim uticajem. Ali, kao i svaki drugi narod i Srbi najviše sami sebi treba i mogu da pomognu. Niko drugi vam neće pomoći ako sami sebi ne pomognete. Organizujte se tako da više ciljano radite, da zajedno idete u istom pravcu i da poboljšate stvari, nemojte samo da vam bude važno da imate harizmatičnog vođu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja nego ova
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: