ODRŽAN TRADICIONALNI REGIONALNI NIN-ov SAMIT U BEČIĆIMA: Traže se nova rešenja za stare probleme

Unapredite pravno-birokratski aparat, popravite investicionu klimu, izgradite kvalitetniju infrastrukturu i investitori će doći. Sada značajno zaostajete za razvijenom Evropom. Prema istraživanjima, građani Srbije su 70 odsto siromašniji od proseka EU, a stanovnici BiH 75 odsto, rekao je Bas Baker, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za centralnu i istočnu Evropu, na Samitu u Bečićima

Sa panela na kojem su učestvovali ministri nansija regiona

Izgleda da je lekcija o fiskalnoj konsolidaciji u regionu dobro naučena, pošto su učesnici ovogodišnjeg NIN-ovog Samita ministara finansija u crnogorskom letovalištu Bečići (održan od 15. do 17. juna) kao centralni problem istakli loše finansijsko stanje u javnim preduzećima. Možda je tome ton dao srpski ministar finansija Dušan Vujović kada je „otvorio pacijenta“:

– Postoji sprega između menadžmenta i sindikata u javnim preduzećima, pošto se i jedni i drugi opiru reformama. Oni znaju da će država pokriti iz budžeta dugove jer znaju da mi ne plaćamo dugove Srbijagasa zbog samog preduzeća, već da bi građani imali redovno snabdevanje gasom, rekao je Vujović.

Profesionalni menadžment

Srpski ministar je, osim problema sa dugovima javnih preduzeća, pomenuo i nedovoljnu realizaciju javnih investicija, jer je u prvih pet meseci ove godine ostalo nepotrošeno sedam milijardi dinara (oko 50 miliona evra), namenjenih za kapitalne investicije. To nije dobra „štednja“ novca iz budžeta, rekao je Vujović, već je pokazatelj lošeg upravljanja i neefikasnosti državnih preduzeća, nadležnih za infrastrukturu. Iako je bilo pomalo čudno da na javnom, regionalnom skupu govori detalje o lošem upravljanju budžetskim sredstvima, jer je za to i sam odgovoran, kao deo Vlade u kojoj sedi, ministar Vujović je rekao istinu. Da je slika slična i u regionu, odmah su potvrdile i njegove kolege Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, i Jelka Milićević, resorna ministarka iz Federacije BiH.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: