OKRUGLI STO SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Dug put do fleksibilnijeg radnog zakonodavstva

Okupljeni menadžeri i privrednici, kao i predstavnici stručne javnosti istakli su brojne primedbe na Zakon o radu koji se primenjuje od 2005. godine, ali koji sadrži mnoga loša rešenja: isplata otpremnine za celokupan radni staž, radni odnos na određeno vreme u trajanju od samo godinu dana, složeni obračuni zarada, disciplinska odgovornost…

Radno zakonodavstvo – kako prevazići postojeće prepreke za uspešnije poslovanje privrede – bila je tema razgovora koji su vođeni za okruglim stolom u Beogradu 30. oktobra, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM) i uz podršku Centra za privatno međunarodno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona. Okvir za diskusiju predstavljala je publikacija „Predlozi za unapređenje radnog zakonodavstva“ koju je Srpska asocijacija menadžera pripremila u saradnji sa Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS). O potrebi donošenja boljeg zakonodavstva koje će regulisati radne odnose govorili su autor studije dr Boško Mijatović, prof. dr Boris Begović i Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Okupljeni menadžeri i privrednici, kao i predstavnici stručne javnosti istakli su brojne primedbe na Zakon o radu koji se primenjuje od 2005. godine, ali koji sadrži mnoga loša rešenja: isplata otpremnine za celokupan radni staž, radni odnos na određeno vreme u trajanju od samo godinu dana, složeni obračuni zarada, disciplinska odgovornost, prošireno dejstvo kolektivnih ugovora… Novi zakon o radu koji se najavljuje već dve godine, još nije na vidiku. Predlozi Srpske asocijacije menadžera i Centra za liberalno-demokratske studije su dobrodošli, ali je sudbina novog zakona još neizvesna – ne zna se ni kada će nacrt biti gotov, ni kada je rok za njegovo donošenje. U međuvremenu, problemi srpske tranzicione ekonomije se gomilaju:

– Visoka stopa nezaposlenosti i, što je još poraznije, niska stopa zaposlenosti još dugo će, nažalost, biti naša stvarnost. Treba da znamo da je osnovni pokretač svega tehnički progres, stvari se u svetu menjaju svakog dana i zato je ključno prilagoditi se – rekao je Boris Begović, naglašavajući da bismo izlaz iz loše situacije mogli da potražimo u fleksibilnijem radnom zakonodavstvu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: