SAMSUNG I EPL UKRSTILI ROGOVE: Globalni rat patentima

Dva tehnološka džina u sve oštrijoj konkurentskoj borbi na tržištu potrošačke elektronike učestalo se tuže na svim meridijanima, dokazujući ko je koga pokrao

Gotovo ni dana bez neke vesti o tome šta se dešava “na brvnu” na kome su rogove ukrstila dva snažna jarca. A dešava se isto ono što i u poznatoj narodnoj priči, koja svoje verzije ima kod svih naroda: nijedan neće da odstupi. Ali, za razliku od raspleta po kome oba, zaletevši se jedan na drugog preko otesanog stabla koje služi kao most, padaju u vodu, u ovom slučaju sudari se dešavaju u sudovima raznih zemalja: Amerike, Japana, Nemačke, Holandije i Južne Koreje.

“Tvrdoglavi jarci” su dva tehnološka džina i danas najpopularniji i shodno tome najuspešniji brendovi potrošačke elektronike: američki Epl i južnokorejski Samsung. Oba proizvode najtraženije “gedžete”: mobilne telefone i tablet kompjutere. I vode bespoštednu borbu za tržište.

Sreća im je u sudskom nadgornjavanju promenljiva kao, uostalom, i uloge: stalno su u poziciji ili tužitelja ili tuženog.

Evo kako stvari u tom pogledu stoje u poslednjih nekoliko meseci. Krajem oktobra, Tomas Olender, administrativni sudija Međunarodne trgovinske komisije SAD, utvrdio je da je Samsung prekršio četiri od pet Epl patenata zbog kojih je američka kompanija podnela tužbu, dokazujući da je rival neovlašćeno kopirao njena tehnička rešenja na šest modela svojih mobilnih telefona i na dve verzije “galaxy tab” tablet računara.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: