Онлајн је ту да остане, али не за све

Корона траје довољно дуго да је већ донела промене навика потрошача. Тамо где има смисла за онлајн продају, улагање није промашена инвестиција. Ипак, постоје бројне делатности којима онлајн рад није трајно опредељење. Према анализи Привредне коморе Србије, продаја намирница је повећана десет пута у односу на просечни месечни промет пре пандемије

Више од 80 одсто привредника који поседују интернет продавницу, верује да је продаја путем интернета данас једнако важна, ако не и важнија од традиционалне продаје, показало је УСАИД истраживање “1000 предузећа”. Током ванредног стања електронска трговина је удвостручена, а анализа Привредне коморе Србије указује да је продаја намирница у том периоду повећана десет пута у односу на просечни месечни промет пре пандемије. Оне који нису били онлајн, корона је само погурала да убрзају излазак на интернет о чему говоре и саговорници магазина Економетар. Стиче се, међутим, утисак да већина бизниса може да пребаци своје пословање онлајн, те да ће нестати ако то не ураде. Разговарали смо са привредницима из различитих грана не само о томе који су изазови онлајн услуга већ и о томе у којој мери ће се навике потрошача стечене током пандемије задржати и након ње као и у којим случајевима ће рад уживо увек имати предност.

Драгана Милановић, власница бренда Роберто Бареси, препознатљивог по кошуљама и хаљинама за жене, каже да је им је онлајн продаја „експлодирала“. У протеклој години су затворили две радње, али им је онлајн радња надоместила тај промет.

– Презентације на интернету су нам раније служиле само да обавестимо купце да имамо нешто ново. Људи воле да пробају кошуље пре него што их купе. Навике су се, међутим, невероватно брзо промениле. Људи су радије наручивали, грешили и враћали, него што су долазили у продавницу. Такво понашање се одржало током целе прошле године. Ми смо у ходу инвестирали у нови сајт јер стари није био на нивоу да би могао да подржи оно што се дешавало на тржишту – каже Драгана Милановић.

Убеђена је да ће се такав тренд одржати и кад пандемија прође, јер су људи схватили да не морају да пале ауто и траже паркинг, шетају по зими да би купили гардеробу.

– Тржни центри су изгубили атрактивност коју су имали и они ће морати да пресаберу висину кирија, јер бележе много мањи број посетилаца. Корона ће трајати довољно дуго да промени навике потрошача. Убеђена сам да у онлајн треба улагати и да то никако неће бити промашена инвестиција, а улазак у неки од тржних центара може да буде – верује Милановићева.

Да се без интернет продаје не може, били су убеђени и власници радње Домаћини (продаја домаћих производа малих произвођача) још пре четири године када су отварали своју радњу на Дорћолу, у Београду. Зато су од самог старта имали и онлајн продавницу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: У 2020. години избрисана 22.052 предузетника и 7.982 привредна друштва
  • ПРЕЛАЗАК НА ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ, НОВИ ПРОСТОР ЗА ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: На сметлиштима заврши 100 милиона евра вредних сировина
  • У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ВИРТУС НАГРАДУ – ПРИЈАВЕ ДО 25. ФЕБРУАРА: Подржавамо и награђујемо оне који раде за опште добро
  • У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ИЗЛОЖБА ДО 1. МАРТА: Мистерија Брашовановог павиљона
  • Следећи број Економетра излази 9. марта 2021.
Podelite ovaj tekst: