ОРИГИНАЛАН И ЈЕДИНСТВЕН ПРОИЗВОД У ЕВРОПИ: Графитно срце сместили у старе новине

Брачни пар Славица Цокић Марковић и Драган Марковић, после деценијског стажа у услужним делатностима, пре три године почели производњу јединственог производа у Европи – еколошких оловака и бојица од рециклираног новинског папира

Природан процес сушења на сунцу и ваздуху

Часопис који држите у рукама не може да буде сировина јединственог производа у Европи, који настаје у Смедеревској Паланци, из два разлога. Еколошке графитне оловке и бојице „Њу пен“ (New pen) чије „срце“ уместо у дрвету и пластици „станује“ искључиво у рециклираном папиру од дневних новина је један, а други је што се Економетар купује да се чита и чува.

Брачни пар Драган Марковић и Славица Цокић Марковић своју идеју да после интернет клуба и паба из услужних делатности пређу у произвoдњу, почео је да спроводи у дело септембра 2017. Тада су, како каже Драган, решили да то буду управо оловке од старог папира.

Признаје да ништа није знао о томе и да су једине смернице биле жеља да почну производњу нечега што у Србији нико не ради и да је еколошки производ.

Од тог тренутка, још више од јесени 2018. када су регистровали фирму, уследили су дани у којима су пуно учили, решавали изненадне проблеме, те су поноснији на постигнуто. У бројне препреке упали су, попут многих, у другој години развоја, усред короне и пандемије. Планирани излазак на тржиште за април прошле године морали су да одгоде неколико месеци. Међутим, ни због тога нису одустали. Фирма у којој је Славица директор, а Драган, како каже у шали, само директоркин муж, успела је да отвори врата домаћих књижара, успостави контакт и потпише уговор за дистрибуцију уникатних оловака и бојица у Немачку.

– Ништа није било лако, искрен је Драган Марковић. Потрага за машинама, упознавање тржишта у Србији и Европи трајало је скоро годину дана. Када су машине за ролање и сечење јануара 2019. године стигле у Смедеревску Паланку појавио се проблем како да их покренемо.

На срећу, у граду где је некад пословао југословенски гигант Гоша и даље има врсних машинских инжењера, па су пријатељи прискочили у помоћ. Прве примерке Марковићи су направили месец дана касније али само да их ураме за породично сећање.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: У 2020. години избрисана 22.052 предузетника и 7.982 привредна друштва
  • ПРЕЛАЗАК НА ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ, НОВИ ПРОСТОР ЗА ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: На сметлиштима заврши 100 милиона евра вредних сировина
  • У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ВИРТУС НАГРАДУ – ПРИЈАВЕ ДО 25. ФЕБРУАРА: Подржавамо и награђујемо оне који раде за опште добро
  • У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ИЗЛОЖБА ДО 1. МАРТА: Мистерија Брашовановог павиљона
  • Следећи број Економетра излази 9. марта 2021.
Podelite ovaj tekst: