КОЛИКО СУ ПОВОЉНИ КРЕДИТИ ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА: У борби за клијенте, камате у слободном паду

У последње три године каматне стопе на кредите за мала и средња предузећа су пале за неколико процената, како на динарске тако и на оне са валутном клаузулом. Економисти и банкари процењују да ће камате и даље падати, док привредници захтевају већи степен разумевања банкара

povoljni-kreditiПривредници и банкари су једногласни у ставу да су камате на кредите за предузећа последњих година пале између осталог и због значајног пада референтне каматне стопе. Познато је и да су банке преликвидне, а компанија са добрим пословањем је мало, што је такође условило јачу конкуренцију. Економисти тврде да камате могу и даље да падају јер се домаће банке задужују повољније на међународном финансијском тржишту. Основна замерка привредника, дакле, више није цена зајма већ то што се банке, како кажу, понашају попут обичних трговаца и не труде се да разумеју пословање клијената. Други проблем је што они који су тек почели да послују, могу само да сањају о узимању кредита, јер скоро ниједна банка није спремна да кредитира почетнике.

Новац све јефтинији

Предузеће Макарт, које обједињује више делатности, неколико пута је до сада користило кредите, а први међу њима је био субвенционисани.

– С обзиром на то да нисмо имали никаквих искустава када смо узимали први кредит, били смо врло резервисани и опрезни и узели смо вишеструко мањи износ од онога који нам је банка предложила. Заправо, били смо пријатно изненађени висином камате. Такође, није било потребно да пружамо било какве додатне гаранције нити да дајемо имовину под хипотеку – каже Пеђа Кресојевић, власник фирме Макарт.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Одржан четврти конгрес контролера
  • Државне фирме губе на популарности
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА: Подршка малим предузећима за набавку опреме
  • БАНКА ИНТЕЗА ПОКРЕНУЛА ЧЕТВРТИ ГОДИШЊИ КОНКУРС ИНТЕЗА ФАРМЕР: Избор најуспешнијих пољопривредних произвођача
  • Српски електрични бицикл – атракција фестивала у Бечу
  • ПРОКРЕДИТ БАНКА НАСТАВЉА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА И КРЕИРА МОДЕЛЕ ЗА УМРЕЖАВАЊЕ КЛИЈЕНАТА: Нова подршка малом бизнису
  • Следећи број Економетра излази 5. јула 2016.
Podelite ovaj tekst: