ПЕРСПЕКТИВА И РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ

Производња јабука може донети велику зараду ако се примене савремене технологије. И у производњи поврћа по строгим биолошким принципима могуће је максимално коришћење еко система – саопштено је на Другом семинару студената пољопривреде на Златибору

vvvВоћарство је једна од најрентабилнијих грана пољопривреде. То је профитабилна и, истовремено, осетљива производња у којој Србија није оптимално искористила своје могућности. Производњу воћа код нас углавном карактеришу застарели сортимент и полуинтензивни и екстензивни засади, низак ниво агротехничких мера, лош и неуједначен квалитет плодова, као и недовољно одговарајућих складишних капацитета. Тек се у прошлих неколико година подижу интензивни засади, са савременим сортиментом и високим нивоом технологије производње.

Претходне оцене могле су се сазнати на предавању „Воћарство и повртарство у Србији и савремени системи гајења“, што је била само једна од тема са којом су се упознали учесници Другог семинара студената пољопривреде. Овај семинар је одржан на Златибору од 10. до 14. априла у организацији Студентског парламента Пољопривредног факултета у Београду, са главном темом: „Перспектива и развој пољопривреде у Србији у наредној деценији“. Циљ пројекта који се реализује од прошле године јесте окупљање студената пољопривреде и еминентних предавача из академског и пословног сектора, који расправљају о перспективи и развоју пољопривреде у Србији. Другом семинару присуствовало је око 300 студената београдског Пољопривредног факултета, а главни покровитељ скупа била је компанија Викторија група.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: