Наша тема: Најтраженији кредити за ликвидност

Мала и средња предузећа се и даље боре за одржавање ликвидности, па су субвенционисани кредити и повољне кредитне линије неопходни и у овој години. Најчешћи проблеми малих и средњих предузећа су отежана наплата и високе камате на кредите

kreditiУ сектору малих и средњих предузећа (МСП) у Србији ради око 70 одсто од укупно запослених у земљи. Реч је о милион запослених и о учешћу у бруто друштвеном производу Србије од 60 одсто. Истовремено, важност овог сектора за економски развој сваке земље најбоље илуструје податак да МСП чине окосницу развоја свих европских привреда.

Иако представљају значајан сегмент српске привреде, МСП су и у 2013. наставили своју борбу за опстанак. Један од највећих проблема које треба пребродити и ове, као и прошле године јесте проблем недостатка повољних извора финансирања, уз пратеће тешкоће: отежана наплата потраживања, мукотрпно обезбеђење новца за добављаче и за враћање кредита банкама. Зато су се помоћ и разумевање банака и у 2013. години показали као кључни за опстанак и рад МСП. И држава је показала бригу за опстанак МСП, обезбеђивањем субвенционисаних кредита за МСП. Тако су почетком фебруара Влада Србије и банке одлучиле да поделе ризик са стотинама хиљада МСП. Овогодишња подршка односила се искључиво на МСП, за одржавање ликвидности и финансирање обртних средстава. Из буџета је за ову намену издвојено 600 милиона динара. Oва средства су већ употребљена. Банкари истичу да је интересовање предузетника за кредите са субвенционисаним камата било изузетно велико.

Банке се утркују са понудом кредита за МСП из сопствeних извора и страних кредитних линија, али су обазриве приликом одобравања средстава због недостатка инвестиционих пројеката, смањеног прилива капитала, пре свега у фирмама које су у почетној фази развоја, и других проблема изазваних економском кризом. Предузетници у банкама најчешће траже краткорочне зајмове за ликвидност.

Кредити су за многа предузећа спас, али и велики проблем за враћање. Због тога смо питали Унију послодаваца, Асоцијацију малих и средњих предузећа и банкаре: Са којим се проблемима мали и средњи предузетници најчешће суочавају приликом задуживања код банака?

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: