Од компјутера до соларног колектора

Прво су отворили сервис за рачунаре, а потом направили компјутер у акваријуму, поштанско сандуче које јавља да је стигло писмо, соларни колектор, електронску таблу…

solarni-uceniciТехничка школа „Раде Металац“ у Лесковцу има ученичке компаније које, за разлику од других школских компанија, нису виртуелне, већ стварно раде и зарађују, а новац улажу у набавку материјала за школу. Тимови истраживача у оквиру тих компанија прошле године су имали неколико занимљивих открића која су изазвала велику пажњу и освојила прва места на такмичењима и сајмовима. Компанија „Аква комп“ проглашена је за најбољу на сајму ученичких компанија Јабланичког и Пчињског округа у Лесковцу који је организовао Центар за економски развој, под називом „Мисли као предузетник“.

Ученици су направили – компјутер у акваријуму. Успели су да споје неспојиво – воду, електронику и софтвере. Компјутер је као и обичан, само што нема прашине и чишћења кућишта, има продужен век, зато што ради са нижом температуром, па се мање троше компоненте. Сам рачунар је у специјалној течности-флуиду који не проводи електричну енергију. Та течност уједно расхлађује рачунар.

Може да служи као и сваки други рачунар, али и за специјалне намене, рецимо да се затвори херметички и да се користи у научне сврхе за подводна истраживања.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: