ARHITEKTA RELJA KOSTIĆ: Jedan Kostić projektovao, drugi Kostić kupio

Srpska tradicija je nezaobilazni deo Kosticevog stila koji je posebno došao do izražaja na kapitalnom projektu – kompleksu Konaci „Sunčani vrhovi“ na Kopaoniku koje je gradio Genex osamdesetih godina. Iako su Konaci vec nekoliko godina u vlasništvu još jednog Kostića – Miodraga, odnosno MK grupe, Konaci su kao autorsko delo pod zaštitom, pa se oko eventualnih izmena mora tražiti saglasnost arhitekte Kostića

Apartmansko naselje Konaci “Suncani vrhovi” sa šest medusobno povezanih celina izgradeno je 1988. godine u stilu starih manastirskih konaka, sa po tri do pet spratova, koji polukružno zatvaraju centralni uređeni trg. Nazvani su po srednjovekovnim srpskim gradovima: Maglić, Ras, Jelač, Zvečan, Koznik i Brvenik, a celo naselje predstavlja središte svih događanja na Kopaoniku. Predstavljaju centar turističke ponude ove planine i može se slobodno reći da su pravi mali grad, a udaljeni su od najbliže žičare 80 metara. Danas je ovo naselje u vlasništvu MK grupe.

U tome je i zanimljiv povod za razgovor sa našim legendarnim arhitektom Reljom Kostićem koji je projektovao Konake “Sunčani vrhovi”. Osamdesetih godina ovaj kompleks je podigla čuvena kompanija Genex a od decembra 2008. godine „Sunčani vrhovi” su u vlasništvu Miodraga Kostića, odnosno MK grupe. Tako je neobični sticaj životnih okolnosti doneo situaciju da je objekte projektovao jedan Kostić, a kupio ih drugi Kostić. Međutim, Konaci su kao autorsko delo pod zaštitom, pa se oko eventualnih izmena mora tražiti saglasnost arhitekte Kostića. Saradnja na tom planu postoji, potvrđuje u razgovoru za Magazin Biznis jedan od naših najplodnijih arhitekata, koji je već duboko zašao u devetu deceniju života. Šta ga je inspirisalo da projektuje Konake u stilu koji je danas jednako atraktivan kao i pre trideset godina kada je nastao?

– Inspiracija prilikom projektovanja kompleksa Konaci „Sunčani vrhovi“ bila mi je stara planinska arhitektura i kuće kakve postoje, na primer iznad Rasa, rađene u bondruk sistemu, obložene drvetom. Pomalo me je inspirisala i crkva Pokajnica jer je i ona zapravo brvnara pokrivena šindrom – objašnjava Relja Kostić.

Promena vlasništva, kada je MK grupa kupila „Sunčane vrhove“, ne pogađa ga previše jer kaže da mu je kao autoru projekta najvažnije da se objekti adekvatno održavaju.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: