MATEO PATRONE, EBRD: Naša ponuda za Telekom je još na stolu

EBRD je zainteresovana da podrži privatizaciju Telekoma. Zainteresovani smo za koinvestiranje ili obezbeđenje finansijske podrške za kupovinu kompanije. Zaista, mi smo veoma zainteresovani da pružimo podršku u procesu privatizacije Telekoma

 

Mere fiskalne konsolidacije koje se primenjuju doprineće da ova godina bude puna izazova za Srbiju. Međutim, na duži rok gledano, važno je shvatiti da su takve mere nužne, kaže Mateo Patrone, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u razgovoru za Magazin Biznis. Finansijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 1,2 milijarde evra predstavlja značajan napredak, i dodaje.

– Ne samo što će Vlada, koja rešava problem budžetskog deficita i javnog duga, imati rezervisana sredstva, već će ojačati i poverenje investitora. Ako Vlada nastavi sa strukturnim reformama, to će trasirati put za ostvarenje snažnog i održivog privrednog rasta i uticaće na obnavljanje makroekonomske stabilnosti. Primena reformskog programa je jedini način da se izgradi ekonomija koja je otpornija na spoljne nestabilnosti.

• Za razliku od MMF-a i Svetske banke, koji očekuju pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto, EBRD očekuje rast od 0,5 odsto. U čemu se te dve prognoze bitno razlikuju?

– Postoji značajna neizvesnost kada je reč o ovogodišnjoj proceni rasta domaćeg bruto proizvoda, kako zbog unutrašnjih tako i zbog spoljašnjih faktora. Oporavak od prošlogodišnjih poplava, podsticaj koji će dati niže cene nafte, izvesno poboljšanje kada je reč o povećanju tražnje sa tržišta Evropske unije i potencijalno niže kamate u slučaju uspešnog programa Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom mogu da doprinesu većem rastu, dok će efekti fiskalnog prilagođavanja i manja lična potrošnja domaćinstava, otežavati privrednu aktivnost.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: