POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA: Zanimanja po meri savremenog tržišta rada

Glavni razlozi za izradu nacionalne klasifikacije zanimanja leže u brojnim društvenim, političkim, organizacionim i tehnološkim promenama koje karakteriše tehnološki progres u skoro svim oblastima rada. Posledica je sve veća dinamičnost tržišta rada, kao i potreba za modernizacijom postupaka i instrumenata za posredovanje

Ljiljana Lutovac i Miroslava Pavlović

Ljiljana Lutovac i Miroslava Pavlović

Glavni cilj projekta IPA 2011 – “Podrška kreiranju politike zapošljavanja zasnovanom na podacima“, koji se u Srbiji realizuje od septembra 2012. godine, jeste omogućavanje rasta zaposlenosti. Politika zapošljavanja zasnovana na podacima integriše sistem za prognoze, monitoring i evaluaciju u kreiranje i sprovođenje aktivnih mera u ovoj oblasti. Projekat finansira Evropska unija, preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sprovodi konzorcijum na čelu sa Evropskom konsalting grupom (European Consulting Group – ECG) iz Beograda.

– Projekat ima tri komponente – prva se odnosi na unapređenje metodologije za prognoze, monitoring i evaluaciju, i na razvoj formulisanja politika zapošljavanja zasnovanih na podacima; druga komponenta je izrada Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2014. i 2015. godinu, i treća je usklađivanje Nacionalne klasifikacije zanimanja sa ISCO-08 standardom (International Standard of Classification of Occupations – Međunarodna standardna klasifikacija zanimanja) iz 2008. godine. Opšti cilj treće komponente je izrada nove, savremene klasifikacije zanimanja u skladu sa zahtevima ISCO-08, ali uz respektovanje nacionalnih specifičnosti – objašnjava u razgovoru za Magazin Biznis Miroslava Pavlović, ekspert za klasifikacije zanimanja na projektu.

Glavni razlozi za izradu nove nacionalne klasifikacije zanimanja leže u činjenici da je od izrade prethodnog standarda – Jedinstvene nomenklature zanimanja iz 1990. godine (JNZ), došlo do brojnih društvenih, političkih, organizacionih i tehnoloških promena koje karakteriše tehnološki progres u skoro svim oblastima rada. Posledica toga je i sve veća dinamičnost tržišta rada, kao i potreba za modernizacijom postupaka i instrumenata za posredovanje na ovom polju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: