UVOD U BIZNIS: Korakom puža

Prvo je 24. oktobra Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio svoje procene o glavnim ekonomskim pokazateljima za Srbiju do 2018. godine a onda je, sedam dana kasnije, 1. novembra Vlada Srbije usvojila Predlog budžeta za 2014. godinu.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Oba dokumenta su u savršenom skladu – nema većeg napretka na ekonomskom planu, nema skokovitog rasta srpske privrede. Doduše, budžet se odnosi samo na sledeću godinu a procene MMF-a na narednih pet godina, ali sklada ima i u startnoj, odnosno sledećoj godini.

Šta kaže MMF?

Kao prvo, ne predviđaju nam veće stope privrednog rasta. Procenjuje se da će ovogodišnja stopa rasta od dva odsto rasta bruto domaćeg proizvoda ostati na približno istom nivou sve do 2017. godine i tek u 2018. godini BDP bi mogao da se poveća za tri odsto.

Do takvog “puževog“ privrednog rasta doći će zbog niskih investicija kojima će Srbija raspolagati, što stranim što domaćim. Analitičari MMF-a smatraju da će investicije ići najviše do petine BDP-a i tako – do 2018. godine. Zadržavanje sadašnjeg nivoa ostaje i za nacionalnu štednju koja će i narednih pet godina iznositi oko 12,5 odsto BDP-a. Problem nezaposlenosti nećemo uspeti da rešimo ni u naredne četiri godine, odnosno stopa od 25 odsto zadržava se do 2017. godine, pa MMF predviđa da ćemo tek u 2018. godini imati stopu nezaposlenosti od 23,2 odsto.

Izgleda da nam MMF ne veruje da nameravamo da smanjimo javnu potrošnju, iako se mnogi predstavnici vlasti zaklinju da ćemo to uraditi. Jer, analitičari MMFa procenjuju da će srpska javna potrošnja svih narednih godina, pa i 2018. ostati na sadašnjih oko 47 odsto BDP-a.

Sa javnim dugom stvari stoje još gore: procene MMF-a su da će naš javni dug sa ovogodišnjih 66 odsto biti povećan na čak 87,9 odsto BDP 2018. Jer, oni su ukrstili podatke o našem tempu zaduživanja i javnoj potrošnji, pa zaključili da mi nismo u stanju da smanjimo budžetski de cit. Taj minus u državnoj kasi će, procenjuje MMF, sa ovogodišnjih sedam procenata biti povećan na 8,2 odsto BDP-a u 2018. godini. Visok nam je i de cit tekućeg bilansa, koji sa ovogodišnjih 7,5 može da naraste na 8,8 odsto u 2018. godini.

Ali, ima i nešto gde su nas pohvalili! Uspešno smanjujemo in aciju!
Doduše, naša in acija je i dalje visoka za standarde razvijenih zemalja, ali MMF smatra da će imati trend pada: sa ovogodišnjih pet odsto, dogodine bi se zaustavila na 4,8 odsto, zatim bi u naredne dve godine bila četiri, a onda bi pala na 3,5 odsto 2018. godine.

I, kako ćemo mi kročiti u prvu godinu od tih narednih pet, odnosno u 2014. godinu?
Sudeći po predlogu republičkog budžeta, mi ćemo slediti tu procenjenu trasu MMF-a. Jer, predviđeni su prihodi od 930 milijardi dinara, rashodi od 1.113 milijardi dinara, dok de cit budžeta treba da iznosi 183 milijarde dinara, odnosno 4,6 odsto BDP-a. Drugim rečima, predviđen je ukupan rast budžeta od 6,5 odsto u odnosu na 2013. godinu, a to znači: in acija iduće godine 5,5 odsto, plus realan rast BDP-a za oko jedan odsto. Što dalje znači da država ni za iduću godinu ne planira nikakve značajnije promene ni u javnim prihodima, ni u javnim rashodima, ni u privrednim kretanjima – živećemo približno kao i ove godine.

MMF kaže – sve će biti tako do 2018. godine. Naredni njihov izveštaj biće objavljen u aprilu 2014. godine. Možda ćemo tada imati bolje glavne ekonomske pokazatelje. A do tada ostaje sećanje na našu poslednju uspešnu, 2007. godinu, kada je rast srpskog BDP-a iznosio 5,4 odsto, kada su investicije dostigle 29 odsto, a javni dug oko 28 odsto BDP-a. Sada nam ta nedavna prošlost izgleda kao nedostižna budućnost. Ostaje nam da se nadamo da su procene MMF-a pogrešne.


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: