POSLEDICE BREGZITA: Ko gubi a ko dobija britanskim napuštanjem EU

U Komitetu regiona (CoR), konsultativnom telu EU, pripremljeno je istraživanje o uticaju Bregzita i prema dobijenim rezultatima, najviše će biti pogođene Irska, Nemačka, Francuska, Belgija i Holandija. Britansko napuštanje Unije u prvi mah će dovesti do usporene trgovine i zastoja u prometu robe, smanjenja investicija, porasta cena i troškova i pada proizvodnje

Plavo čudovište – slika koju je ministar spoljnih poslova Holandije, Štef Blok, objavio na svom Tviter nalogu 14. februara

Ministar spoljnih poslova Holandije, Štef Blok, objavio je na svom Tviter nalogu 14. februara slikovit prikaz kako vlada ove evropske zemlje vidi Bregzit. To je veliko plavo, čupavo čudovište koje se izležava na radnom stolu ministra. Uz tu fotografiju Blok je napisao: „Nemojte da vam Bregzit stane na put“! Tu je i link do zvaničnog sajta vlade gde su dostupne informacije o mogućem uticaju izlaska Velike Britanije iz Evropske unije na holandske firme.

Ovu vest nedavno je objavio Bi-Bi-Si, koji navodi da su Holandija i Velika Britanija bliski trgovinski partneri i da holandski zvaničnici smatraju da bi Bregzit mogao da bude ozbiljan korak unazad za ovu zemlju. „Plavo čudovište“ u međuvremenu je postalo hit na Tviteru, ali nisu samo Holanđani zabrinuti, iako su možda najkreativniji u izražavanju stava povodom Bregzita. Nakon što je britanski parlament 15. januara odbacio sporazum o Bregzitu koji je Tereza Mej postigla sa Briselom, povećani su izgledi za tvrdi, haotični Bregzit bez dogovora koji bi verovatno doveo do turbulencija u ekonomiji, ne samo Britanije, već cele EU.

Prema nedavnom istraživanju koje je pripremio Komitet regiona (CoR), konsultativno telo EU, a koje je objavila međunarodna internet mreža Euraktiv (EurActiv), Bregzit će među članicama EU najviše pogoditi Nemačku, Francusku, Belgiju i Holandiju i, naravno, Irsku. Studija Komiteta regiona razotkrila je da će “većina regiona verovatno izgubiti sadašnje pozicije u nekim sektorima u vidu trgovine, direktnih investicija ili mogućnosti za zapošljavanje migranata, prilika za studente ili istraživače” zbog Bregzita. Drugim rečima, neće biti pravog “dobitnika” Bregzita ni na jednoj strani, navodi se u studiji koju je objavio Euraktiv.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: