KOPAONIK BIZNIS FORUM: Srbiji treba nova strategija rasta

I domaći i međunarodni eksperti saglasni su da Srbija neće stići daleko ako nastavi stopama rasta od tri do četiri odsto godišnje, već da bi to trebalo, u najboljem slučaju, duplirati. Sa ocenom da Srbija nema visoke stope rasta i da još nije stvorena privreda koja je sposobna za održivi razvoj, složila se i srpska premijerka, ali je za ostvarenje visokog ekonomskog rasta ostalo mnogo toga da se uradi

Kopaonik Biznis forum 2019: Sa panela koji su organizatori nazvali – Oskudica kapitala i fiskalni prostor za rast

Sasvim u skladu sa centralnom temom ovogodišnjeg Kopaonik Biznis foruma (KBF) koja je glasila “Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ”, nekoliko značajnih govornika je u diskusijama na panelima ponudilo i odgovore. Među njima izdvajamo dva autoriteta: Stivena Ndegvu, direktora Kancelarije Svetske banke u Srbiji, i Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta Republike Srbije. Suština njihovih obraćanja bi se mogla svesti na formulaciju Ndegve da je Srbiji potrebna nova strategija rasta i na konstataciju Petrovića da je Srbiji neophodan rast od 5,0 odsto godišnje da bi sustigla razvijene evropske zemlje. Sve ostalo što se moglo čuti na desetinama panela i razgovora tokom trodnevnog KBF (od 3. do 6. marta, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije), moglo bi da nađe svoje mesto tek iza pomenutih ocena koje ukazuju na vrlo delikatno stanje srpske ekonomije.

Da ne bismo odmah pali u očaj, direktor Kancelarije Svetske banke nas najpre ohrabruje:
– Srbija ima veliki potencijal da ubrza ekonomski rast, rekao je Ndegva.

Ali, odmah zatim sledi: “A da bi u tome uspela potrebna joj je nova strategija, odnosno nova agenda rasta kako bi sustigla zemlje Centralne i Istočne Evrope, jer Srbija ne raste dovoljno brzo kao što bi trebalo”, istakao je Ndegva.

U razloge sporog rasta on je ubrojio investicije koje su niske, i javne i privatne, a niska je i produktivnost rada. I to nije sve. Ndegva vidi problem i u tome što Vlada ima veliko učešće u ekonomiji i time otežava rast privatnog sektora, precizirao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: