SINIŠA DANIČIĆ: Treba razmotriti ukidanje akcize na kafu

Možda je kafa bila luksuz pre više decenija kada je uvedena akciza na kafu, ali mi smo daleko od tih godina. Odavno je kafa sastavni deo potrošačke korpe. Svesni smo da akcize na kafu predstavljaju deo budžetskih prihoda, ali kada bi ova akciza bila ukinuta, šverc kafe bi bio drastično smanjen ili bi čak potpuno prestao. Kafa bi bila manje atraktivna za krijumčarenje, prebacila bi se u legalne tokove i država bi mnogo više dobila kroz naplatu PDV-a

Siniša Daničić

Pokušavamo da započnemo dijalog sa državom o akcizi na kafu koja je ozbiljan namet za nas proizvođače. Mi smo jedina zemlja u regionu koja ima akcizu na kafu, odnosno na proizvod koji je sastavni deo potrošačke korpe i koji se odavno ne ubraja u luksuz. Akciza je uvedena pre više decenija i tada je možda kafa bila luksuz, ali mi smo daleko od tih godina. Moram da naglasim da država poslednjih godina ima sluha za privredu i nastoji da poboljša uslove poslovanja, posebno kroz izmene starih, davno prevaziđenih propisa. Nadam se da će predstavnici države i ovim povodom saslušati predloge i ideje naše industrije, i da ćemo zajedno pronaći rešenje prihvatljivo za sve, a posebno za naše potrošače.

Ovako je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Strauss Adriatic, proizvođač brenda Doncafé i C kafa u Srbiji, podsetio na svoj stav o potrebi ukidanja akciza na kafu, za koji se već godinama zalaže. Kao argumente navodi da je Rumunija bila poslednja zemlja u okruženju koja je imala akcizu na kafu, a taj državni namet je ukinula 2016. godine.

– Tada se kod njih osetio ozbiljan rast potrošnje kafe, jer je za taj iznos kafa pojeftinila. I kod nas bi se stvorili uslovi da se snizi cena kafe, ukoliko bi se akcize ukinule, ističe Daničić u razgovoru za Magazin Biznis i objašnjava da jednogodišnja primena akciznih markica na kafu nije uticala na smanjenje šverca kafe.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: