VLADIMIR VUČKOVIĆ: Poslednji je čas za rešavanje problema državnih preduzeća

Godine 2018. imaćemo dobru stopu rasta od četiri odsto, ali to ne bi trebalo da bude razlog za slavlje. Jer, osnovni rast će biti tri odsto, i tu ćemo biti možda uporedivi sa drugim zemljama, ali nećemo biti fantastični. Međutim, za rešavanje strukturnih problema sada je pravi trenutak. Imamo povoljan vetar sa međunarodnog tržišta i odgovorniju domaću politiku. Ako to ne iskoristimo, posle će biti kasno

Vladimir Vučković
Foto: Blic.rs

Ukoliko se zaista bude trošilo kao što je planirano, budžet za 2018. godinu će biti razvojni. Nađena je prilično dobra mera za povećanje plata i penzija, ali najveći deo tih sredstava odlazi na investicije. I ukoliko se taj plan zaista bude ostvario, naročito u ovom delu fizičke infrastrukture koji se odnosi na izgradnju puteva i železnice, to će biti odlična pomoć države privredi i to će biti razvojni budžet. Ovim rečima Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, u razgovoru za Magazin Biznis opisuje državnu blagajnu za 2018. godinu. On upozorava da može da se dogodi da izvršenje bude lošije od plana i onda će se razvojna komponenta budžeta izgubiti.

• Koji fiskalni rizici će „visiti nad glavom“ ministra finansija Dušana Vujovića tokom sledeće godine?

– U najširoj slici posmatrano, i prihodi i rashodi srpskog budžeta su dobro i oprezno planirani. Što znači da tokom godine prihodi mogu biti veći od planiranih, a rashodi manji od ovog što je zapisano. Tako da, umesto ovog malog deficita, može ponovo da se dogodi da imamo ravnotežu ili suficit.

• S obzirom na to da je tokom 2017. godine dinar jačao u odnosu na evro može li nešto da se promeni na tržištu valuta što ministru finansija može da pomrsi račune? Ili, šta ako cena energenata krene da raste?

– Ne očekujem rast izdataka za kamate jer je u budžetu ostavljen prostor od nekoliko milijardi dinara. Čak i uz nepovoljne dinamike kurseva, ne bi trebalo da se probije plan. Kada je reč o kaznama i penalima koje država plaća, budžetirano je više novca nego što je neophodno. Ali, ostaje da se vidi šta će to sve sledeće godine doći na naplatu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NEDOVOLJNO RAZVIJENE EKONOMIJE TREBA DA PRIMENJUJU EU STANDARDE: Fino štimovanje finansijskih tržišta
  • IGOR KALINIĆ: Fleksibilnost ciljeva donosi uspeh
  • ISTRAŽIVANJE U OKVIRU PROJEKTA: PODRŠKA ZA „STARTAP GENERACIJU“ – PRILIKE ZA SRBIJU: Kakva je percepcija preduzetništva u Srbiji
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ne živeti u laži, a ne kazati istinu
  • ARTUR TUREMKA: Elektronsko plaćanje u javnom prevozu
  • MILAN ZALETEL: Vip uložio više od 965 miliona evra
  • SOTIRIS KOSTOUROS: Sva naša ulaganja u proizvodnju i ljude su se isplatila
  • NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ŠIRI POSLOVANJE U REGIONU: Nafta i gas iz Panonskog mora
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (4) Doktor prava i filantrop
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2018.
Podelite ovaj tekst: