POSLOVNA SAZNANJA: Tim RE-bilding

Imala sam prilike da u poslednje vreme sarađujem sa dosta timova i da ih vidim kako „dišu iznutra“. Ovo je period organizacije obuka, ali i tim bildinga gde zaposleni imaju priliku da kroz razne igrice jačaju određene kompetencije i timski duh, kao i da se druže i malo opuste.

Piše: Stella Karl Ćosić

Najčešće uz iće, piće i muziku. Ljudi se stvarno malo odmore, podruže i bude im to prijatno, nije da nije, ali šta se stvarno desi kada se vrate na posao? Ništa. Jesu li bolji lideri? Nisu. Jesu li oni koji su bili zavađeni sada u boljim odnosima? Nisu. Jesu li rešili neke probleme koji ih i sprečavaju da budu dobar i uigran tim? Naravno da nisu jer to nije bila tema. Zašto?

Postoje brojne narodne poslovice ili prosto zanimljive rečenice koje je neko nekad smislio pa su postale citati koji plastično oslikavaju to izbegavanje da se pozabavi suštinom, da se čeprkne tamo gde boli da bi kasnije zacelilo, da se duh pusti iz boce.

Znate vi tačno na šta mislim, zar ne?

Postoje brojne naučno proverene tehnike, modeli, aktivacije i igre koje pomažu da se izgrade snažni i funkcionalni timovi. Zaista su super. Samo, kao što ne može da se gradi kuća bez temelja, tako ne može ni tim da se nadograđuje ako mu fale osnovne stvari, kao što su poverenje, osećaj pripadnosti i međusobno uvažavanje i razumevanje.

Ključno je ipak poverenje. Poverenje nije model ili formula, mada može da se objasni u teoriji. Poverenje je subjektivni osećaj koji se stvara u svakom od nas u skladu sa našim doživljajem sveta, životnim iskustvima, karakteristikama, percepcijom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: