SRPSKI PARADOKS: Kad uvoznici izvoze, rastu tuđe privrede

Ako je u prošlih deset godina u Srbiji izvoz rastao brže od uvoza, zašto to za rezultat nije imalo veće stope privrednog rasta?! Sagovornici Magazina Biznis ocenjuju da je to zato što su strani investitori, koji su na spisku najvećih izvoznika, uglavnom i najveći uvoznici i da je neto efekat takvih ulaganja mali

Grafikon iz studije Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN): “Izazovi i prilike nakon sporog ekonomskog oporavka: slučaj Srbije”

Posle demokratskih promena 2000. godine među ovdašnjim ekonomistima bio je uvrežen stav da je Srbiji potreban model rasta po principu „izvezi ili umri“. Ta teza je posebno bila obrađena u studiji „Postkrizni model ekonomskog rasta i razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine“ koja je prezentovana 2010. godine, a koju su, uz finansiranje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) uradili Fond za razvoj nauke (FREN) i autori biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT). Najbolji domaći ekonomisti su kao odgovor na svetsku krizu skrojili plan po kome samo izvoz Srbiju spasava. Srbija je krizu dočekala sa udelom izvoza u BDP-u od svega 22,2 odsto. Na kraju 2008. godine izvoz je iznosio 7,4 milijarde evra. To je, posle Albanije, bio najlošiji rezultat u Evropi. Najbolja domaća ekonomska pamet prognozirala je da će, uz godišnji rast izvoza za 13,5 odsto, na kraju 2020. on iznositi čak 34,2 milijarde evra i dostići udeo od 64 odsto BDP-a.

I evo sada, Srbija je skoro na izmaku te decenije (do 2020), a da nije ni blizu tog cilja. Jer, naš godišnji izvoz je tek na nivou od oko 15 milijardi evra. A udeo izvoza u BDP-u, ipak, i nije tako mali i iznosi 50 odsto (48,97 odsto).

Bilo je u protekloj deceniji i pozitivnih trendova i u spoljnoj trgovini, a najznačajniji je taj što je pokrivenost uvoza izvozom sada veća. U vreme krize ona je iznosila oko 30 odsto. Sada je veća od 70 odsto. Takođe, sve do druge polovine prošle godine, izvoz je rastao brže od uvoza, pa je spoljnotrgovinski deficit značajno smanjen. Sa 8,8 milijardi, koliko je iznosio na kraju 2008. na 4,3 milijarde na kraju prošle godine. I zato se nameće ključno pitanje: ako je izvoz svake godine (osim 2017) rastao brže od uvoza, zašto to za rezultat nije imalo veće stope privrednog rasta?! Naprotiv, umesto rasta, srpska privreda je godinama stagnirala i tek u toku prošle godine dostigla pretkrizni nivo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU: U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: