REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako do nadoknade zarade za porodiljsko

Članom 94. Zakona o radu propisano je pravo zaposlenog na porodiljsko odsustvo, dok su visina naknade, način obračuna i isplate utvrđeni Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Od 1. jula 2018. godine u primeni je novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se predviđa značajno drugačiji postupak u vezi sa obračunom i tretmanom naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Naime, ukoliko je rešenje o pravu na porodiljsko odsustvo doneto od 1. jula 2018. godine, u skladu sa novim Zakonom, poslodavac više nema nikakvih obaveza, jer utvrđivanje osnovice za naknadu zarade vrši lokalna samouprava na osnovu podataka iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Isplata naknade se vrši direktno iz budžeta na račun porodilje, a ne preko računa poslodavca kako je do tada bio slučaj. Samim tim, za sva rešenja o pravu na porodiljsko odsustvo doneta po novom Zakonu, poslodavac nema nikakvu obavezu obračunavanja ili evidentiranja bilo koje poslovne promene u vezi sa tim porodiljskim odsustvima. S druge strane, ukoliko je rešenje o pravu na porodiljsko odsustvo doneto u skladu sa starim zakonom, isplatu naknade zarade u toku porodiljskog odsustva će i dalje vršiti poslodavac i posle 1. jula 2018. godine, odnosno nakon stupanja na snagu novog Zakona.

Rešenjima iz novog Zakona, najviši iznos naknade zarade limitiran je na iznos tri prosečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan podnošenja zahteva. Prema rešenjima prethodnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, taj iznos je bio pet prosečnih zarada.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU: U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: