Samo jeftin kapital može da podstakne rast Balkana

Region koji čine bivša Jugoslavija i Albanija odavno je “progutala” EU. Ipak, osuđen je na trajnu marginalizaciju ukoliko EU ne otvori svoje strukturne i kohezione fondove ili ne obezbedi drugi izvor kapitala pod veoma povoljnim uslovima.

Dušan Reljić

Sve drugo, posebno neprestane pohvale i priče o “evropskoj perspektivi” u Briselu i članicama EU, što će se otvoriti jednom kada reforme budu sprovedene, izgleda kao “smešno odugovlačenje”, ocenio je Dušan Reljić, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) u Berlinu.

Samo u Nemačku se od 2015. legalno uselilo više od 70.000 građana tzv. zapadnog Balkana koji su napustili svoje domove. Migranti iz regiona stigli su i do drugih članica EU, uglavnom u centralnim delovima kontinenta. Taj egzodus je u velikoj meri doprineo snažnoj depopulaciji koja je u toku u regionu. Do 2050. godine Srbija i Hrvatska, prema prognozama UN, imaće za 15 odsto manje stanovnika nego danas a i ostali u regionu će iskusiti znatan pad.

Oko četvrtina stanovnika je napustila taj deo jugoistočne Evrope u poslednje tri decenije. Razlozi za to su odsustvo povećanja prihoda osiromašene srednje klase, rast nejednakosti i koncentracija političke i ekonomske moći u rukama manjine privilegovanih.

Većina zaposlenih u regionu mesečno zarađuje 300 evra. Nacionalistički populizam ponovo jača i recikliran je da sakrije propuste vlada i očigledan deficit demokratije. U takvim uslovima, zašto bi neko sa obrazovanjem i veštinama prihvatio da zarađuje 10-15 puta manje nego u Austriji ili Nemačkoj i da bude politički skrajnut kod kuće?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU: U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: