UVOD U BIZNIS: Ko sme da takne u platne razrede

Ministri finansija i državne uprave i lokalne samouprave, Lazar Krstić i Kori Udovički, najavili su večeras uvođenje platnih razreda do jeseni u državnoj upravi.”

Piše: Radojka Nikolić

Znate li od kada je ta vest? Evo odgovora: od 30. aprila 2014. godine. Dakle, pre četiri i po godine. E tada je, gostujući na RTS-u, ministarka Udovički najavila uvođenje platnih razreda u narednih pola godine, navodeći da se taj posao već radi i da je osnovna ideja da se isti rad u državnoj upravi plaća isto.

“Sada imate neverovatnu pojavu da u jednoj agenciji, recimo kao vozač, možete da zarađujete tri ili četiri puta više, nego kao vozač u ministarstvu”, navela je Udovički, dodajući da je slična situacija između različitih ministarstava ili opština.

Prema njenim rečima, postoji šuma različitih naknada, a ranije je preuzet sistem iz vremena samoupravljanja koji je služio ideološkoj svrsi i već 20 godina sa njim se igramo da bismo sakrili ko koliko zarađuje. “Recite mi kojom državom može da se upravlja ako ne možete da uporedite zarade. Prvo ćemo morati da pojednostavimo tu šumu…”, rekla je Udovički.

I tadašnji ministar Krstić je sve to podržao, jer je prvi i krenuo da prebrojava broj zaposlenih u javnom sektoru – u državnim institucijama i u javnim preduzećima – i prvi ustanovio, već krajem 2013. godine, da je na državnom budžetu oko 780.000 ljudi! Lazar Krstić je svojevremeno i saopštio da u preglomaznom državnom sistemu postoji 2.200 radnih mesta, 70 različitih osnova za naknadu, preko 10 osnovica, oko 900 koeficijenata i veliki broj zakona na osnovu kojih se računaju plate.

“Imate delove državne administracije koji primaju ogromne plate, a nije jasno šta tačno rade. U preduzeću koje je gubitaš i dobija subvencije od države ne mogu se trošiti milioni na reprezentaciju. Neophodna je profesionalizacija, moramo da uvedemo kontrolu i transparentnost poslovanja i trošenja novca, da li dobit raste ili opada, povećava li se broj zaposlenih… Država to nije radila dovoljno agresivno”, govorio je tada ministar Krstić.

Naravno da je bio u pravu i tada, a isto važi i sada. Malo se šta promenilo u državnoj administraciji u prošle četiri godine, a sada je jasno da se niko i ne usuđuje da takne u taj problem i uvede platne razrede. Evo i dokaza. Prvog dana novembra 2018. godine, Vlada Srbije odlučila je da odloži primenu dva zakona koja je trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara 2019. godine.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, reč je o Zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i o Zakonu o zaposlenima u javnim službama. To praktično znači da se odlaže primena propisa o platnim razredima do 1. januara 2020. godine, za sada bez objašnjenja. Inače, uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojila Skupština Srbije 14. decembra 2017. godine. Tada je usvojen i Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji predviđa da će za isti posao u svakoj službi plata biti ista. Plan je bio da se zaposlenima pravedno meri učinak. Pošto se plan ne sprovodi, nepravedna raspodela plata u javnom sektoru se nastavlja.

Ali, odlaganje primene tih zakona ne znači i odlaganje najavljenog povećanja plata u javnom sektoru, koje je planirano za kraj ove ili početak sledeće godine! Plate će biti veće, što će samo produbiti jaz u visini plata koji već postoji. I tako, do novog odlaganja primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama, jer, očigledno, ima nedodirljivih.


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU: U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: