УЖИЧКИ ПРОФЕСОР ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ОДЛУЧИО СЕ ЗА ЗАНИМЉИВ БИЗНИС: Брикетима штити еколошки здраву средину

Драгојле Божић, прошлогодишњи добитник прве награде „Зелене идеје” Траг фондације, покренуо производњу брикета за огрев од биолошког отпада, који настаје после уклањања ластара из засада малина и купина. На то се одлучио јер пожари у Златиборском округу наносе велику материјалну и еколошку штету. У октобру 2017. Божић учествује у европском финалу на Кипру

Драгојле Божић

Фото: Траг фондација

Ужичанин Драгојле Божић, прошлогодишњи је добитник награде Траг фондације, у оквиру пројекта „Зелене идеје“, јер је својим иновативним производом „РиоРЕ брикет“ показао како се може користити биолошки отпад који настаје орезивањем малине и купине. Божић је, наиме, савладао технологију производње брикета и од тог отпада производи брикете за огрев. По професији професор физичког васпитања, у Ужицу, Божић је после националне награде „Зелене идеје“, прошле године добио и регионалну награду а ускоро ће, у другој половини октобра, учествовати на европском финалу које се одржава на Кипру. Ту ће добити шансу да изложи своју идеју пред међународним жиријем и инвеститорима.

– Награда освојена на националном и регионалном форуму за „Зелене идеје“, истиче за Економетар Драгојле Божић, омогућила ми је да покренем производњу брикета за огрев од биолошког отпада који настаје после уклањања ластара из засада малина и купина. Награда је износила 5.000 долара и ја сам тим средствима купио машине за производњу брикета капацитета 150 килограма на час, машину за уситњавање сировине (тракторска дробилица) као и машину за производњу пелета капацитета 50 килограма на час.
Када и зашто је Драгојле Божић дошао на идеју да производи брикет за огрев, по чему је данас један од ретких предузетника у нашој земљи који се бави овим необичним бизнисом?

– На идеју да покренем ову врсту производње, објашњава наш саговорник, дошао сам јер сам одлучио да допринесем очувању здраве животне средине. Само се производњом брикета ефикасно решава проблем пожара на отвореном. На пример, протеклог пролећа у Златиборском округу је регистровано најмање триста пожара на отвореном, уз неколико смртних случајева, као последица спаљивања биолошког отпада.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: