Пут до здраве хране

Србија остварила завидан резултат у спровођењу система обележавања и регистрације животиња

ekonometarСистем обележавања и регистрације животиња који је уведен прошлог септембра омогућио је Србији да и у овој области почне да функционише као и земље Европске уније, каже Сајмон Дејвис в.д. шефа операција и програм менаџер за пољопривреду и заштиту животне средине Европске агенције за реконструкцију. Он је на челу пројекта који спроводи Европска агенција за реконструкцију, у сарадњи са Управом за ветерину Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство Републике Србије. Реч је о процесу идентификовања животиња и њиховој регистрацији у централној компјутерској бази података.

О томе зашто је важан систем идентификације и регистрације животиња, господин Дејвис каже да ће захваљујући овом програму грађани Србије бити сигурнији да једу месо и месне производе провереног порекла, а сточна индустрија добиће прилику да лакше извози на светска тржишта.

– У свакој земљи постоје болести које људи добијају од неисправне хране. То је важно за породице и људе који оболевају али и за економију земље јер болесни људи не могу да раде – каже господин Дејвис.

Финализација посла

– Сада је кључно да се база која је оформљена у Србији редовно ажурира, што значи да произвођачи меса морају да пријављују свако ново сточно грло. Једино тако ће овај систем функционисати. У наредном периоду предстоји идентификација и регистрација оваца, свиња и живине.
Сточна индустрија је важна за економију сваке земље. Наша жеља је да помогнемо и Министарству за пољопривреду и директно, произвођачима меса. Настојаћемо да систем поједноставимо, да га учинимо ефикаснијим али и јефтинијим за пореске обвезнике. Тако ће корист имати сви грађани Србије – каже Сајмон Дејвис.

Он подсећа да овај систем обележавања подразумева централизовану компјутерску базу података која омогућава лако праћење здравственог стања регистрованих животиња и свакодневну доступност свих битних података о регистрованим животињама – име и презиме власника, старост животиње, адресу и сличне податке.

– Овај систем важан је за улазак Србије у Европске унију, пре свега због побољшања квалитета, безбедности и здравствене исправности хране.

На листи приоритета грађана ЕУ налази се управо здрава храна.

– На овај начин Србија ће добити прилику да лакше и брже извози у Европску унију јер ће бити укључена у процедуре које су неопходне да би се добиле дозволе за извоз на ова тржишта – каже Сајмон Дејвис.

Сигуран и безбедан начин производње може да омогући и већи приход фармера. Људи у Србији су то добро разумели, истиче господин Дејвис, па су се укључили у овај пројекат у заиста великом броју. Од септембра прошле године на овај начин обележено је и у централну базу података унето 97 одсто сточног фонда Србије, односно 1.040.000 животиња и 180.000 имања. Такав резултат није остварен ни у неким привредно развијенијим земљама од Србије, наглашава господин Дејвис.

Е. Р.

Podelite ovaj tekst: