PROCENE ANALITIČARA SANPAOLO GRUPACIJE: Evrozona izlazi iz krize

Nema razloga za strahovanje od novog talasa ekonomskih problema – ocenjuju u Intezi Sanpaolo, naglašavajući zadovoljstvo liderskom pozicijom ove bankarske grupacije u Italiji, a posebno uspesima koje Banka Inteza postiže u Srbiji

Draginja Đurić i Ignacio Žakoto

Draginja Đurić i Ignacio Žakoto

Svetska ekonomija je na izlasku iz drugog talasa krize koja je dostigla vrh u poslednjem kvartalu prošle godine. Ne vidimo razloga da bi mogao da se dogodi treći talas krize, ali rizici, u vidu spoljnih šokova, uvek postoje. Mnogo toga u Evropi zavisi od oporavka ekonomije Sjedinjenih Američkih Država. Ukratko, sa oporavkom privrede može se očekivati i oporavak kreditne aktivnosti.

Prethodne ocene saopštio je Đanluka Salseći, šef istraživačkog odeljenja Inteza Sanpaolo grupacije, u susretu sa novinarima beogradskih medija koji su 17. oktobra posetili sediše ove grupacije u Torinu, u Italiji. Kad je reč o tržištu jugoistočne Evrope, Salseći je istakao da je oporavak kreditne aktivnosti spor i da je i dalje u fazi opadanja, što je uobičajeno u vreme recesije, pošto je i tražnja smanjena. U nekim zemljama uzrok za to je na strani ponude, jer su zbog rasta problematičnih kredita banke manje motivisane da odobravaju nove zajmove.

Uz prisustvo Draginje Đurić, predsednice Izvršnog odbora Banke Inteza Srbija, domaćini novinarima u Torinu bili su Ignacio Žakoto, direktor Divizije internacionalnih banaka članica grupe Inteza Sanpaolo, Đanluka Korias, direktor internacionalnog odeljenja Inteza Sanpaolo grupa, Mikele Raris, menadžer za oblast poslovanja ISBD divizije, i Đanluka Salseći, direktor odeljenja za internacionalna istraživanja i analize. Susret sa novinarima organizovan je u Italiji, u Torinu, u delu palate Turineti koja je, zapravo, sedište banke Sanpaolo IMI, a koja se 2007. godine spojila sa Bankom Inteza, stvarajući grupaciju Inteza Sanpaolo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: