ŽELJKO SERTIĆ, PREDSEDNIK PKS: Ako privreda potone i banke će sa njom

Mnoga preduzeća su zadužena do ivice svojih mogućnosti, imaju problem sa vraćanjem starih i ne mogu da dobiju nove kredite. Sa druge strane, stroga regulativa ograničava korišćenje drugih instrumenata, kao što su mikro krediti finansijskih institucija koje bi mogle da pomognu privredi. Ukoliko se problemi ne reše u kratkom roku, postoji opasnost da se virus koji se nalazi u sektoru privrede prelije na banke, što bi svima donelo ozbiljne nevolje

Željko Sertić

Željko Sertić

Nelikvidnost i nesolventnost su trenutno najveći problemi srpske privrede. Ti problemi moraju da se reše što pre, da se u vrlo kratkom roku osmisli strategija na koji način će privreda i bankarski sektor da izađu iz te krize. Privredna društva su 2012. godinu završila sa finansijskim gubitkom čak 77 odsto većim nego prethodne godine, nelikvidnost privrede raste i to predstavlja veliki rizik po finansijsku sigurnost poslovnih banaka, jer preti da potopi ceo finansijski sistem u državi. Iako imamo i rast izvoza i rast proizvodnje, neke delatnosti, kao što je građevinarstvo, beleže veliki pad. Izlaz iz začaranog kruga mora hitno da se pronađe. Ipak, nije sve tako crno jer postoje primeri odličnog poslovanja, kojih je, na žalost, malo.

Ovako je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o najvećim problemima srpske privrede. Nelikvidnost je, očito, i dalje jedno od najvećih ograničenja za brži privredni rast i zato prvi čovek najveće asocijacije privrednika u Srbiji upozorava na potrebu što hitnijeg nalaženja rešenja. U ekskluzivnom razgovoru za naš magazin Željko Sertić objašnjava da reforme koje su pokrenute ne mogu da daju rezultate preko noći, da će sledeća godina biti ključna za odlučne rezove zahvaljujući kojima će se u Srbiji stvoriti nov ekonomski i poslovni ambijent, ali i da će se reorganizacijom komora dobiti i savremen komorski sistem čiji je zadatak, takođe, privlačenje investitora – i domaćih i stranih. Na svemu tome mora paralelno da se radi, jer su u proteklih desetak godina izostale suštinske reforme, kaže Sertić, ukazujući da treba početi od rešavanja gorućih problema, kao što je nelikvidnost.

• Kako mislite da je moguće rešiti problem nelikvidnosti?

– Preduzeća su zadužena do ivice svojih mogućnosti, ne mogu da dobiju nove kredite i imaju problem sa izmirenjem obaveza po ranije uzetim kreditima. Ukoliko se problem nelikvidnosti ne reši u kratkom roku, postoji opasnost da se taj virus iz sektora privrede prelije na banke i na ceo finansijski sektor zemlje. Istovremeno, regulativa bankarskog tržišta ograničava korišćenje drugih instrumenata, kao što je, između ostalog i uzimanje mikro kredita od novih finansijskih institucija koje bi mogle da pomognu privredi. A ako nema kvalitetnog finansiranja privrede i rasta privredne aktivnosti, privreda neće biti u mogućnosti da održivo finansira svoje obaveze prema državi, zaposlenima, dobavlјačima i bankama.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: