Продор маркетинга

Купци данас само кликну и пореде конкурентске цене и карактеристике производа. За неколико секунди могу добити одговор на интернету

prodor-marketingaДигитална револуција ставила је пред потрошаче широке могућности. Погледајмо шта је то што потрошачи имају данас, а пре нису имали.

Значајан пораст куповне моћи. Купци данас само кликну и пореде конкурентске цене и карактеристике производа. За само неколико секунди могу добити одговор на интернету. Није потребно да се одвезу до радњи, да се паркирају, чекају у реду и расправљају са продавцима. Потрошачи чак могу навести цену коју желе да плате за хотелску собу, авионску карту или хипотеку и да виде има ли заинтересованих понуђача. Пословни купци могу вршити обрнуту лицитацију тамо где се продавци практично боре за придобијање купаца. Купци се могу ујединити приликом вршења набавки и тако остварити веће количинске рабате.

Ново издање Дата статуса

Књига „Маркетинг менаџмент” Филипа Котлера и Кевина Келера написана је препознатљивим америчким стилом, нудећи у првом поглављу, дакле одмах на почетку излагања материје, систематизована најновија маркетинг сазнања, која у наставку рада аутори Котлер и Келер детаљно разрађују и аргументују. Логика излагања са стартним нагласком на новом и актуелном у маркетинг менаџменту на овај начин у пуном смислу добија на значају, омогућавајући читаоцу да на почетку сагледа актуелне токове и новине у теорији и пракси маркетинга, истовремено дефинишући област на коју ће се у наставку усредсредити. У питању је, несумњиво, практичан, јасан и надасве ефикасан начин излагања проблематике маркетинг менаџмента.

Разноврсна понуда робе и услуга. Данас је могуће наручити готово све преко интернета: намештај, веш машине, консултантске менаџерске услуге, лекарске савете. Amazon.com се оглашава као највећа књижара на свету, са преко три милиона књига: ниједна класична књижара не може јој бити равна. Штавише, купци могу ову робу наручити са било ког места на свету, што користи онима који живе у земљама са веома ограниченом понудом, јер тако остварују велике уштеде. Исто тако, купци из земаља са високим ценама могу смањити трошкове наруџбина из земаља са нижим ценама.

Велика количина информација готово о свему. Људи могу да читају, скоро сваки дневни лист на било ком језику, из било ког краја света. Они могу приступити онлајн енциклопедијама, речницима, информацијама из медицине, извештајима за потрошаче и небројеним другим изворима информација.

МАРКЕТИНГ ПОДСЕТНИК
Десет правила радикалног маркетинга

У својој књизи “Радикални маркетинг”, Сам Хилт и Глен Рифкин износе низ смерница које могу помоћи компанијама у примени радикалног маркетинга.
Генерални директор (CEO) мора имати маркетинг функцију. Извршни директори радикалних маркетара никада не делегирају маркетинг одговорности.
Одељење за маркетинг у почетку мора да буде мало и једноставно, а такво треба и да остане. Генерални директори радикалних маркетара не смеју дозволити постојање превише нивоа менаџмента између њих и тржишта.
Суочавање са особама од највећег значаја – са купцима. У радикалном маркетингу, маркетари су свесни предности директне интеракције са купцима.
Пажљиво користити маркетинг истраживање. У радикалном маркетингу више преферирају корените технике.
Ангажовали смо посвећене мисионаре, а не маркетаре. У радикалном маркетингу „не постоје маркетари, већ само мисионари”.
Волети и поштовати купце као појединце, а не као бројеве у табели. У радикалном маркетингу признаје се да су кључни купци заслужни за највећи део успеха њихове компаније.
Створити заједницу купаца. У радикалном маркетингу „купци се подстичу да себе виде као заједницу, а бренд као ујединитеља те заједнице”.
Поново размотрити маркетинг микс. У радикалном маркетингу, на пример, користе се „поруке попут хируршког реза”, карактеристичне за кратке, циљне пропагандне компаније.
Следити здрав разум и такмичити се са већим конкурентним коришћењем нових и разноврсних маркетинг идеја. На пример, у радикалном маркетингу, дистрибуција се ограничава како би се створила лојалност и приврженост у редовима дистрибутера и купаца.
Оданост бренда. У радикалном маркетингу „влада обузетост интегритетом бренда и усредсређеност на квалитет”.

Боља интеракција и лакше издавање и примање наруџби. Данашњи купци могу да наручују од куће, из канцеларије, мобилним телефоном у свако доба дана и ноћи , сваког дана у недељи и наруџбе ће бити брзо испоручене у њихову кућу или канцеларију.

Могућност поређења обавештавања о производима и услугама. Данашњи купци имају могућност да се уласком у причаоницу („chat room”) усредсреде на неку област од заједничког интереса и да тако размене информације и мишљења.

(Наставиће се)

Podelite ovaj tekst: