Замрзивачи, како то топло звучи

Расхладни апарати из фабрике у Ваљеву добрим делом биће пласирани и на тржишта широм Европе и света

zamrzivacКада су челници словеначке компаније Горење у марту ове године прецизирали да ће 16. октобра пресећи врпцу на новој фабрици у Ваљеву, такозваних неверних Тома било је на сваком кораку. Међутим, све се одиграло брзином светлости. На ледини, у делу овдашње индустријске зоне, изграђена је фабрика расхладних уређаја, односно хоризонталних и вертикалних замрзивача за домаћинства. Уз пригодну свечаност и присуство високих званица Србије и Словеније, обећаног датума означен је званични почетак рада фабрике. Практично, на овом примеру се потврдило да је снага водопада у мноштву капљица које раде заједно!

Фабрика која је за непуних шест месеци изграђена по највишим светским стандардима састоји се од производно-складишног комплекса површине 27.500 квадратних метара а у њеном саставу је и савремени продајно-изложбени салон од 850 квадрата. Укупна вредност ове, у потпуности иностране инвестиције, износи око 20 милиона евра. Тренутно је у фабрици запослено 330 радника.

Први попусти за купце

Обећање пословодства нове фабрике Горења из Ваљева да ће цене својих апарата прилагођавати купцима из Србије, у старту је почело да се остварује. Тако су из савременог изложбено-продајног салона у саставу фабрике купце обавестили о веома оригиналном попусту.
Наиме, ко у првих седам дана купи неки од апарата добиће га по нижој цени која ће бити одређена према висини спољне температуре која тих дана буде измерена у осам часова. Тако на пример, ако у осам ујутру буде пет степени, за толико процената ће апарати овог произвођача бити јефтинији. Ваљевци, којима је салон најближи, нису могли да оспоре оригиналност овог маркетиншког потеза, али су истовремено имали и „приговор” да је у октобру било много примереније температуру мерити око поднева.

По речима Фрање Бобинца, председника Управе компаније Горење из Велења, у првој фази у Ваљеву ће се производити 840 расхладних уређаја дневно, односно 50.000 до краја године, уз прогресивни раст који би 2010. године требало да буде милион апарата и повећање броја запослених на хиљаду. Уз нова радна места, додао је Бобинц, ствараће се предуслови за активну пословну сарадњу са добављачима из Србије чије учешће би већ наредне године требало да буде око 25 процената на нивоу компаније. Најкраће речено, замрзивачи из нове фабрике Горења, истински ће загрејати многе житеље града са Колубаре, који ће у „кћерки” угледне словеначке компаније наћи ухлебљење.

– Ово није фабрика само за локално тржиште, већ ће са њених трака одлазити апарати за сва тржишта Горења, којих имамо у 60 држава широм света. Подручје Србије схватамо као део домаћег тржишта, јер подаци говоре да свако домаћинство овде има два до три апарата Горења и где са посебном пажњом бринемо о српским потрошачима, па и о цени, која ће бити усклађивана са куповном моћи српских потрошача – казао је Бобинц, уз напомену да словеначка компанија на чијем је челу има озбиљне планове за нове инвестиције. Поред фабрике у Ваљеву треба очекивати изградњу нових продајних салона у Београду и другим местима у Србији. У Старој Пазови су већ купили једну стару фабрику која ће бити преуређена за производњу електроемајлираних бојлера од 500 литара и у којој ће за две године добити посао око 200 радника.

Говорићу српски да ме цео свет разуме

Видно расположен и задовољан Фрањо Бобинц, први човек компаније Горење, у разговору са новинарима, казао је да ће говорити српски – како би га цео свет разумео. Тако је још једном објаснио да Ваљево није случајно одабрано за домаћина нове фабрике. Пре свега, подсетио је, његова предност је била у добрим саобраћајним комуникацијама са Београдом и другим потрошачким центрима, док ништа мањи значај није имала и чињеница да у Ваљеву има довољно квалитетних и технички образованих радника. Такође је похвалио и изванредну подршку и разумевање коју су им од почетка пружиле локалне власти и руководство.
На питање новинара о висини плата запослених у фабрици Бобинц је одговорио, такође на српском, врло кратко – плате ће бити редовне!

Стимулација државе

У свом кратком али врло конкретном обраћању на отварању нове фабрике Горења у Ваљеву, министар финансија Млађан Динкић отворено је казао пословодству словеначке компаније да ће за свако ново радно место, ако запосле 1.000 Ваљеваца, добити бесповратну стимулацију државе Србије у износу од 4.000 евра. Такође је обећао да ће друга врста помоћи државе бити да се царињење робе обавља у кругу фабрике како би се скратила процедура и смањили трошкови пословања.

Милан Париводић, министар за економске односе са иностранством, на свечаности у Ваљеву у улози изасланика председника владе Србије, уз захвалност инвеститору из Словеније казао је да Србија чини све да постане једна од најудобнијих, атрактивних и најлибералнијих држава у овом делу Европе за иностране инвеститоре.

– Калкулација коју су стручњаци Горења направили кључна је информација која данас из Ваљева одлази у свет. А то је да је ваша производња у Србији данас за 15 процената јефтинија него у другим бројним фабрикама које имате. То је она важна порука коју Србија шаље свету да је ово продуктивна земља у којој може врло економично да се ради и да се развија посао брже него у другим срединама. Србија је стала на чело Балкана по нивоу директних страних инвестиција – казао је министар Париводић, уз најаву да ће Горење бити на листи привилегованих фирми за извоз у Русију и плаћати само административне трошкове од један одсто, док је извоз у ЕУ и земље у окружењу ослобођен царина, односно потпуно бесплатан.

Драган Бошков

Кристални Swarovski

Најгламурознији апарат за домаћинство у свету, уникатни расхладно-замрзивачки апарат из Горења са 7.000 ручно уметнутих висококвалитетних кристала Swarovski, пре две недеље је као четврти из ограничене серије од пет, продат у добротворне сврхе на елитној представи која је пред 400 званица одржана у шкотском граду Глазгову.
Фрижидер Горења продат је Вилију Холију за 10.000 фунти, чиме је он постао власник најскупљег кућног апарата у земљи. Средства прикупљена од продаје намењена су изградњи омладинског центра Glean Oaks у Глазгову.

Podelite ovaj tekst: