PROF. DR ZORANA MIHAJLOVIĆ: Energetika je magnet za investitore

Srbija mora da iskoristi svoj položaj i da pored zadovoljenja sopstvenih potreba, ponovo postane zemlja koja izvozi električnu energiju. Ne samo da to nije san, već je to veoma realna mogućnost. U narednih deset godina srpska energetika može da ima zaključene ugovore za ulaganja u energetiku u vrednosti od preko 10 milijardi evra

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

Ovo je godina investiranja u energetiku – najavila je nedavno Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine. O tome šta to praktično znači, o kojim je projektima reč, koliko se para može očekivati od tih investicija u ovoj godini, ali i o Južnom toku, kadriranju u javnim preduzećima, odnosima u Vladi, o EPS-u i Srbijagasu, ministarka je ekskluzivno odgovarala na pitanja Magazina Biznis.

• Šta smatrate prioritetnim u energetskom sektoru Srbije?

– Energetski sektor Srbije je godinama bio devastiran, iako za to nije bilo pravih niti objektivnih razloga. Umesto da je energetika pokretala privredu ona je postala kočnica razvoja Srbije, ali i moguća kočnica razvoja regiona. Zbog toga sam na samom početku mandata rekla da je neophodno napraviti Plan prioriteta ulaganja u sektor energetike u Srbiji, što je prvi put i napravljeno u srpskoj energetici. Plan prioritetnih projekata je predstavljen ne samo bankarima, ambasadama već i potencijalnim investitorima.

• Šta je ponuđeno?

– Nekoliko je pravaca koji su važni za ovaj sektor u Srbiji, a to je podizanje energetske efikasnosti u sektoru domaćinstava, komunalnoj energetici i industriji, potom iskorišćenje potencijala obnovljivih izvora energije i izgradnja velikih infrastrukturnih objekata. Procenjuje se da u narednih deset godina srpska energetika može da ima zaključene ugovore u vrednosti od preko 10 milijardi evra. U prethodnoj i ovoj godini mnogo se uradilo i radi na izmeni zakona, smanjenju birokratije i skraćenju procedura, kao i pokretanju iskorišćenja potencijala OIE, ali i izgradnje TENT B3, rudnog polja Radljevo, izgradnje TE Štavalj kao i velike HE Đerdap 3. Ratifikovan je Energetski sporazum sa Italijom sa kojom će se graditi male HE, a potpisan je i dugoročni ugovor o snabdevanju gasom u narednih deset godina.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: