EUROMONEY U BEČU: Smanjite deficite, sprovedite reforme

Pomoć monetarne politike je veoma ograničena. Likvidnost se može kreirati, bankarski sektor može da pomogne privredi, međutim, dobar rezultat se ne može napraviti bez strukturnih reformi i smanjenja fiskalnog deficita. Ako tih reformi nema, dobićete – inflaciju i recesiju

becAko su učesnici Svetskog ekonomskog foruma iz Davosa otišli zabrinuti jer im je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard poručila da „još postoji opasnost od vraćanja krize“, ni učesnici konferencije Juromani (Euromoney) koja je održana u Beču, desetak dana ranije (15. i 16. januara), nisu imali mnogo razloga za zadovoljstvo. Pre bi se moglo reći da su prilično realistično gledali na ekonomsku budućnost centralne i istočne Evrope, odgovarajući na glavnu temu ovogodišnjeg panela kojim je otvorena konferencija: „Kriza i odgovor na nju“. Ono što im je i dalje pružalo nadu da se može uspešno poslovati i u 2013. godini jeste region jugoistočne Evrope za koji su bankari ocenili da je za banke i dalje profitabilniji i da obezbeđuje veće zarade nego centralna Evropa. A što se tiče realističnosti, svima je ove godine konačno postalo jasno da moraju da se fokusiraju na dva detalja: smanjenje fiskalnog deficita i strukturne reforme.

Dakle, u bečkom hotelu Hilton su i ovog januara započeli poslovnu godinu vodeći bankari i investitori centralne i istočne Evrope, uz prisustvo predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, na 18. konferenciji Juromani. Za oko 800 učesnika konferencije jednako je bilo značajno i ono što su mogli da čuju na zvaničnim panel raspravama, kao i ono što se dešavalo u kuloarima bečkog Hiltona, kako se to popularno kaže, „na marginama skupa“.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: