ПРВО МЕСТО НА ТАКМИЧЕЊУ „VIP IоT CHALLENGE – ДИГИТАЛИЗУЈ ДРУШТВО”: Куц-куц брава не мари за даљину

Чест је проблем предаје кључева за приватан смештај: касни авион, квар аутомобила, власник је спречен да дође. Четворо програмера из Новог Сада има решење које обезбеђује даљинску контролу браве, проверу статуса, обавештење када неко куца на врата, покушава да обије и све то путем апликације

Двоје од четворо чланова тима: Горан Кнежевић и Пилип Пилиповић

Мали тим од четворо програмера стартапа „Куц куц” из Новог Сада, када зброје све што су радили у развоју уређаја, софтвера за међународно тржиште, имају више од 40 година искуства.

Тек прошле године Горан Кнежевић, мастер мехатронике, решио је да окупи екипу како би спровео идеју у дело која му се годинама врзмала по глави.
Полазећи од личног проблема – изнајмљивања удаљеног објекта, размишљао је како да искористи знање, савремену технологију, празнину на тржишту и осмисли паметну, електронску браву чији дигитални кључ има временски рок трајања а испоручује се апликацијом на телефон власнику или госту објекта.

Лака за монтажу на постојеће механичке браве, решење “Куц куц-а” недавно је освојило прво место на такмичењу „Vip IoT Challengе – Дигитализуј друштво” а саговорник Економетра је на питања одговарао по повратку из Шведске где је боравио на студијском путовању.

– Сва комуникација корисника и власника је заштићена 256-битном енкрипцијом, што је сигурност већа него у многим банкарским онлајн трансакцијама. Власник има потпуну даљинску контролу над објектом – даљински управља бравом, проверава статус, добија обавештења о приступу објекту (тј. када се откључа), ако неко куца, покушава да обије или је скине, појашњава на почетку разговора Горан Кнежевић. Уједно признаје, како су још увек у фази тестирања, као и током такмичења, да су најмање бринули о медијској видљивости; чак су се трудили да избегну експонирање баш као и да му је недостајала смелост да причу започне пре четири године, када је дошао на идеју.

Почетком 2018. поново је истраживао тржиште које је у међувремену почело да се развија.

– Појавили су се пионири, али и даље нисам видео браву која решава проблем. Постојеће паметне браве успевале су да сакупе инвестиције код ВЦФ-ова (Venture Capital Funds), краудфандингом. Али, фокус им је на породичној употреби. Тада сам одлучио да развијем свој систем – за аутоматизовано изнајмљивање објеката.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФАБРИКА ДЕЧИЈЕ ХРАНЕ “BABY FOOD FACTORY”: Храна за децу по светским стандардима
  • ВЛАДИМИР МАНИЋ, ДИРЕКТОР ФОНДАЦИЈЕ “РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ”: Зa 11 гoдинa рeгистрoвaнo oкo 105.000 .RS дoмeнa
  • СРБИЈА НА ПУТУ ДО КВАЛИТЕТНИЈЕГ И ЕФИКАСНИЈЕГ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА: Како унапредити сарадњу јавног и приватног сектора здравства
  • ДР ЈАСМИНА КНЕЖЕВИЋ, ОСНИВАЧ И ДИРЕКТОР БЕЛМЕДИКА: Јединствен здравствени систем би боље функционисао
  • ДЕЈАН ПЕШИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР МЕДИГРУП СИСТЕМА: Неопходно је да приватни и јавни здравствени сектор уско сарађују
  • ДРAГAНA ДAВИДOВИЋ, ДИРEКTOРKA ЉУДСКИХ РЕСУРСА HEINEKEN SRBIJA: Бeзбeднoст зaпoслeних приoритeт кoмпaниje
  • КОМПАНИЈА TEЛEНOР БРИНЕ О ЗAПOСЛEНИМА И ЊИХOВИМ ПOРOДИЦАМА: Задовољни људи боље раде
  • Следећи број Економетра излази 4. јуна 2019.
Podelite ovaj tekst: