Регионална сарадња привредника

У оквиру Менаџмент форумa ЈИ Европе, у Комори Србије одржан састанак председника комора из шест земаља југоисточне Европе – ЈИЕ6, на којем су креиране препоруке и покренуте иницијативе за унапређење сарадње

regionalni-prvОснов за унапређење регионалне сарадње у условима економске кризе је боље међусобно повезивање, заједничко коришћење пословних капацитета, удруживање на свим пољима и ослањање на економију обима, како би се пронашле могућности за пласман роба и услуга на светском тржишту, које се могу произвести заједничким капацитетима. Улога привредних комора огледа се у пружању системске подршке пословним лидерима, као и малим и средњим предузећима региона, у размени информација, коришћењу заједничког потенцијала и производних капацитета, речено је на састанку председника комора из шест земаља југоисточне Европе – ЈИЕ6 који је одржан 19. септембра у Привредној комори Србије (ПКС). Скупу су присуствовали челници привредних асоцијација из БиХ, Републике Српске, Словеније, Македоније, Хрватске, генерални секретар Привредне коморе Београда, председник Привредне коморе Војводине и домаћин Милош Бугарин, председник ПКС.
Председници привредних комора региона сматрају да активности треба да буду усмерене ка узајамном преношењу искустава у пословању на страним тржиштима, као и да је потребно израдити стратегију наступа на појединим тржиштима и подстаћи формирање извозних кластера и њихову интернационализацију. Они су нагласили и да је корисно организовати посете регионалних привредних мисија где би лидерске компаније биле представљене заједно, у сарадњи са коморама, као и пословно и стратешко повезивање домаћих и иностраних партнера, користећи искуства лидера у региону.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: