Гастрономија удружује жене Балкана

Баклава, тулумба, баница, потпећ, самса, зељаница и други балкански кулинарски специјалитети, наћи ће се у смрзнутом стању у националним ресторанима, а потом и у маркетима

gastronomijaТуристичко-гастрономска манифестација „Дани банице“ одржана је ове године 10. и 11. августа у Белој Паланци и, као и у прошлих неколико година, привукла је велики број посетилаца. Али, овога пута је манифестација тим значајнија што је означен почетак заједничког наступа и партнерства удружења жена из Србије, Турске, Бугарске, Грчке и са простора некадашње Југославије.

На „Дане баницијаде“ дошла је и Ајше Кајмал, предузимљива млада пословна жена из Турске. Њени контакти са женама из Србије, Македоније, Бугарске и других земаља, означили су почетак стварања, како је казала, „женске пословне иницијативе“ у производњи хране.

– Наши национални специјалитети у више варијанти – са пистаћима, орасима, бадемима, лешницима… у изворном облику веома су тражени и цењени. Ове слаткише направљене по традиционалној рецептури која се код нас чува и користи више стотина година, желе многе муштерије широм света. Зато треба полако освајати тржиште квалитетом и јединственом ценом, каже Ајше за Економетар и додаје да је одушевљена иницијативом жена на „Баницијади“ да се удруже, организују и да заједнички наступају.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: