Rođendan Nikole Tesle – Dan nauke u Srbiji

Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 26. avgusta 2010. godine, odlučeno je da se dan rođenja Nikole Tesle proglasi za Dan nauke u Srbiji

Na sednici Vlade Republike Srbije 26. avgusta odlučeno je da se dan rođenja Nikole Tesle proglasi za Dan nauke u Srbiji. Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je tim povodom istakao da je to Ministarstvo iznelo predlog da se 10. jul proglasi za Dan nauke u Srbiji, dodajući da je tokom nedavne posete predsednika Republike Hrvatske Srbiji, predsednik Tadić izneo predlog našim susedima da zajednički radimo na tome da 10. jul postane Dan nauke i u celom svetu. Ministar Đelić je dodao da se o ovom predlogu već razgovara i sa Sjedinjenim Američkim Državama, gde je Tesla proveo najveći deo života.

Ovu akciju pokrenulo je 2002. godine Memorijalno udruženje “Nikola Tesla” iz Njujorka zajedno sa sestrinskom organizacijom iz Australije koja se zove Tesla Forum, kako bi se taj dan označio kao dan progresa i mira među svim nacijama i religijama sveta. Tokom osam godina prikupili su veliki broj dokumenata koji su izloženi na web sajtu udruženja: www.teslasociety.com.

Piše: Marina Bulatović

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: