PROFESIJA KUVAR: Hladno, pečeno pile za Pavarotija

Stambol Geštamov, šef kuhinje hotela Beograd Kontinental, za više od tri decenije rada u ovom prestoničkom hotelu bio je svedok najrazličitijih prohteva mnogobrojnih poznatih ličnosti iz celog sveta

Stambol Geštamov

Na Fiš festu, održanom prvog septembarskog vikenda u beogradskom Donjem gradu, na Kalemegdanu, Stambol Geštamov bio je vođa ekipe koja je u “jednom loncu” pripremila hiljadu kilograma njoka sa plodovima mora. Nisu se nadmetali ni za kakav rekord, već za zadovoljstvo mnogobrojnih degustatora, među kojima je bilo najviše nostalgičnih Dalmatinaca. U ogromnom kazanu, pred očima publike, zgotovljen je ukusan specijalitet, a četiri hiljade porcija planulo je za tili čas.

Stambol Geštamov, šef kuhinje hotela Beograd Kontinental i internacionalni kulinarski sudija, bio je i predsednik žirija na manifestaciji koja će svakako ući u kalendar zanimljivih događaja koji čine atraktivnu turističku ponudu srpske prestonice.

Dečački san da postane vojni pilot osujetila je njegova nedovoljna visina, a potonji da uči za metalca ili mašinca činjenica da se našao “ispod crte” na prijemnom ispitu Škole za tercijalne delatnosti u Boru. Otac Dragan ga je na svoju ruku upisao “za kuvara“. To mu se učinilo mnogo boljim zanatom od frizerskog, konobarskog ili trgovačkog, sve što je ova škola nudila.

– Iskreno sam bio razočaran što sam se našao na smeru, po mom mišljenju tada, tipično ženskog zanata. Moje nezadovoljstvo otac je pokušao da ublaži uveravanjem “da nikada neću biti gladan, već na toplom i suvom, da ću sretati mnoga nova lica”, priča za Magazin Biznis Stambol Geštamov. – Na prvoj godini naša nauka svodila se na čišćenje tona crnog luka i more suza, pranje gomile sudova i polako primicanje šporetu. Neko od profesora borske škole ipak je primetio da imam afinitet za kuvarsko umeće i ja sam, polako ali sigurno, izbio u prve redove školaraca. Još kada je u posetu ovom kraju, u dva navrata, došao Josip Broz Tito, a ja se našao u ekipi koja će ga ugostiti zajedno s njegovim gostom Kenetom Kaundom, shvatio sam da sam na dobrom putu i da me čekaju sjajni izazovi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: