TURISTIČKE PRESTONICE EVROPE I SVETA: SEVILJA

Glavni grad pokrajine Andaluzija – Sevilja – prepoznatljiv po svojim uskim, malim ulicama, po arapskom uticaju u arhitekturi, po vinu i flamenku očarava turiste i na temperaturi višoj od 40 stepeni

Katedrala u Sevilji

Iako je i ovo leto prošlo u znaku svetske ekonomske krize, na turističkoj mapi sveta poredak se nije promenio. Pogotovo kad je reč o Španiji. Ova turistička velesila će najverovatnije zadržati treće mesto na svetu, iza Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Dok se još beleže podaci za ovogodišnju sezonu, statistika za prošlu godinu pokazuje da je Španiju posetilo oko 52 miliona turista (iako je to pad od 8,7 odsto u odnosu na turistički bum 2008. godine). Finansijski efekat je takođe zavidan – prihodi od turizma premašuju 40 milijardi evra. Turisti u Španiji mogu da se rasporede na oko 2.000 kilometara obale, ali ih jednako ima i u kontinentalnom delu, u gradovima koji su nezaobilazni turistički centri.

Jedan od magičnih gradova Španije koji smo posetili ovoga leta je Sevilja, četvrti po veličini grad u Španiji (oko 700.000 stanovnika) i glavni grad pokrajine Andaluzija. Grad prepoznatljiv po svojim uskim, malim ulicama, po arapskom uticaju u arhitekturi i po flamenku.

„Tiganj Španije”

Sevilja je i jedan od najtoplijih gradova Evrope. Za Špance je to „tiganj Španije“ jer je temperatura obično iznad 40 stepeni tokom celog leta. Dobar orijentir u snalaženju na toj temperaturi je toranj seviljske katedrale (Santa María de la Sede). To je najveća gotska katedrala i treća crkva po veličini na svetu. Kao što je bio čest slučaj u Španiji, u njenoj se osnovi nalazi džamija koja je nadzidana. Građena je u 15. i 16. veku, dugačka je 126 metara a široka 83 metra.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: