RADOMIR ŽIVANIĆ, “VERANO“: Borba sa cunamijem

Do pre dve godine smo svi plivali na talasu privrednog rasta a sada će samo najspremniji moći da nastave. Vreme je za pripremanje budućih investicija, jer kad voz bude krenuo iz stanice niko vas neće čekati da kupite kartu

Radomir Živanić

Na pitanje da li je krizi rekao “do viđenja”, Radomir Živanić, vlasnik kompanije “Verano”, kaže da su u Srbiji privrednici već godinama primorani da rade u vanrednim uslovima. Valjda zbog toga, period u kome se našao nije ni zvao krizom već otežanim ekonomskim prilikama. Veruje da bolja vremena dolaze, a kaže da pamti i gore dane. Period do 2000. godine bio je teži za rad nego bilo šta sa čime se srećemo danas, napominje. Živanić je zagovornik stava da teške okolnosti biznismene čine jačim, a srpski poslovni ljudi su naučili da rade i u najtežim uslovima.

U razgovoru za Magazin Biznis vlasnik kompanije “Verano“ otkriva zašto biznismeni u Srbiji “ne mogu da spavaju“, da li se kaje zbog nekog poslovnog poteza, da li se “preinvestirao“, šta misli o “tajkunskim mostovima i parkovima“…

• Ako se svi slažu da su Srbiji potrebne investicije, kako doći do kapitala? Da li je ulaganje u ovoj situaciji nemoguća misija?

– Finansiranje je otežano u sadašnjim uslovima, ali ne mislim da je to nemoguća misija. Za dobre projekte postoji podrška. Banke nisu jedini izvor kapitala za investicije. To je bio najjednostavniji i najlakši instrument finansiranja, ali sada se moramo okrenuti malo sofisticiranijim finansijskim proizvodima. Ko to razume, poseduje znanje i ko je spreman da se uhvati u koštac sa finansijskim tržištem, može očekivati da nađe partnere za svoje poduhvate. Komplikovana vremena stvaraju prilike, a prilike privlače investitore. Naš posao je da se dobro pripremimo, uskladimo očekivanja sa mogućnostima i ne gubimo veru u ono što radimo. Do sada smo svi plivali na talasu privrednog rasta, ali sada će samo najspremniji moći da nastave. Ili da parafraziram Vorena Bafeta koji kaže da se, kada naiđe oseka, vidi ko pliva bez gaćica. Ne zaboravite da biznis nije trka na 100 metara već težak maraton.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: